вівторок, 16 вересня 2008 19:45

Митрополит Володимир подарував вінницькому владиці єпископський жезл

Автор: фото: Владислав ДЕМЧЕНКО
  На святкуванні 250-річчя Преображенського собору у Вінниці Петро Порошенко вручає владиці Симеону знак пастирства — інкрустований каменями і оздоблений емаллю
На святкуванні 250-річчя Преображенського собору у Вінниці Петро Порошенко вручає владиці Симеону знак пастирства — інкрустований каменями і оздоблений емаллю

14 вересня Вінницю відвідав предстоятель Української православної церкви митрополит Володимир. Він приїхав із нагоди 250-річчя Спасо-Преображенського кафедрального собору та 75-річчя створення Вінницької єпархії.

Такої кількості віруючих у соборі не було навіть у найбільші релігійні свята. Із 9.00 до 12.00 на вул. Соборній перекрили рух транспорту.

До цієї події православні Вінниччини готувалися довго. Майже 10 років художники із Санкт-Петербурга розписували храм. Днями із зовнішніх стін собору зняли риштування. Працювали священнослужителі й над зміцненням духовності. Недільну школу при соборі відвідує 200 дітей. Створена найбільша в області духовна бібліотека. Архієрейський та дитячий духовні хори здобувають перші місця у різних конкурсах.

Під час богослужіння присутні молилися за спокій душі покійного митрополита Вінницького й Могилів-Подільського Макарія (Свистуна), якому цього дня виповнилося б 70 років. Владика Макарій керував єпархією з 1992 року і відійшов до Господа 4 червня 2007-го.

Вшановували православні й пам"ять преподобного Симеона Столпника. Він є покровителем керуючого Вінницькою єпархією 46-річного архієпископа Симеона (Шостацького). Митрополит Володимир привітав Владику з Днем ангела та подарував йому єпископський жезл.

— Нехай цей архієрейський жезл буде для вас символом Господньої сили, радості й опори, — сказав Блаженніший.

Отримав подарунки Владика Симеон і від губернатора області Олександра Домбровського та голови Наглядової ради Національного банку України Петра Порошенка. Губернатор вручив 250-річну ікону Ісуса Христа та Божої Матері, Порошенко — інкрустований каменями та оздоблений емаллю посох — знак пастирства.

Ім"я Порошенка внесли до списку благодійників Преображенського собору.

— Я думаю, там буде ще багато імен, — зауважив Петро Олексійович. — Ми домовилися із Владикою Симеоном, що спільно відновимо в соборі іконостас та побудуємо нові Царські врата. Також зведемо нову церкву біля Будинку офіцерів.

Кілька років тому Порошенко пожертвував гроші на розпис внутрішньої стіни Преображенського собору, біля якої відправляють панахиди. Там є табличка, що це в молитовну пам"ять про загиблого брата Петра Порошенка Михайла.

Вінничани запропонували Порошенку балотуватися на президента. Петро Олексійович відповів, що в країні мають керувати не політики, а господарники.

Зараз ви читаєте новину «Митрополит Володимир подарував вінницькому владиці єпископський жезл». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі