четвер, 12 червня 2008 20:42

Микола Барда розмальовує дзеркала

52-річний художник Микола Барда з Вінниці 12 років малює на склі.

— Якось мій товариш, колишній військовий Владислав Ніколюк, запросив до себе на роботу у скляну майстерню різати скло, — згадує чоловік. — Спершу було складно. Треба було навчитися не боятися скла, поважати його.

Деякі клієнти просили Миколу намалювати щось. То були нескладні орнаменти, квіти, вази, самовари. Товариш помітив, що на це є попит і запропонував зайнятися художньою обробкою скла.

— Перші свої роботи я робив за допомогою піскоструйки, — пояснює Барда. — Потім навчився робити вітражі спеціальними італійськими та німецькими фарбами.

Сьогодні приватне підприємство Барди "Чарівний світ скла" виконує замовлення будь-якої складності — вітражі з орнаментами, інтер"єрні дзеркала, скляні та дзеркальні вставки у меблі, шафи-купе, перегородки.

Замовлення виконують за шість-десять днів. Чергу займають за місяць. До майстра їдуть із Києва. А декоративний годинник Барди з портретом Віктора Ющенка нині зберігається в музеї помаранчевої революції.

— Якось із Києва приїхали клієнти на крутих джипах, — веде далі. — Поглянули на мій сарай і хотіли розвертатися. А коли побачили вироби — роти порозкривали: у нас, кажуть, і близько такого нема. Усі майстерні не відходять від каталогів, працюють із трафаретами. А у вас — індивідуальні замовлення, та ще й утричі дешевше.

Вироби з поєднанням матового скла та дзеркального малюнка у Барди коштують 400 грн за 1 кв. м. Якщо малюнок кольоровий, за кожен колір додається 50 грн. Оброблений золотою чи срібною ниткою — 750 грн за "квадрат". Щомісяця майстер виконує 10–20 замовлень.

Фарби художник купує в Києві — від 20 євро за 1 кг. Скло та дзеркала бере на вінницьких складах — 60–80 грн за кв. м. Сплачує за електроенергію, податки, зарплату робітникам.

Зараз ви читаєте новину «Микола Барда розмальовує дзеркала». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі