четвер, 19 червня 2008 19:15

Металошукач окупив себе за 4 місяці

Автор: фото: Надія ШТУПУН
  Житель села Кантелина Іллінецького району Олег Попівський на своєму подвір‘ї налаштовує металошукач. Чоловік знаходить під землею монети, металобрухт і метеорити
Житель села Кантелина Іллінецького району Олег Попівський на своєму подвір‘ї налаштовує металошукач. Чоловік знаходить під землею монети, металобрухт і метеорити

Олег Попівський, 35 років, із села Кантелина Іллінецького району у вільний час займається пошуком металу.

— Купив собі металошукач, бо хотів знайти підземний ход на городі, — показує на оброблений город за хатою. — Мені бабуся про нього розказувала. Печери так і не знайшов. А от залізяччя, монет, старовинних речей скільки завгодно.

Металошукач купив у Вінниці за $500.

— Його з Німеччини привезли. Дорогувато трохи. Я токар у нашому сільгосппідприємстві. Металошукачем зразу знайшов кілька металевих частин від автомобілей. Якихось блях, труб цілу гору натягав. За чотири місяці металошукач повністю окупився на металоломі. Тепер я більше його для удовольствія тримаю. У ліс за монетами, як по гриби, хожу.

Олег виносить із дому бляшану коробку з-під кави. Висипає з неї старовинні монети.

— На цих монетах можна добре заробити, але я не продаю, — розгрібає їх рукою на лавці. — Хай лежать. Ціна постійно дорожчає. У мене є давні монети, з 1700 років.

Збігаються сусідські хлопці. Порпаються, вишукуючи більші.

— Ось ця срібна, напевне, найдревніша, — Олег показує монету напівкруглої форми. — Мені ще бабця казала, що колись на здачу шматок монети сокирою в магазині рубали. Того багато старовинних монет находять з обрубаними частинками.

Радянські мідяки початку ХІХ ст. мають яскраво-жовтий колір. Діти питають, чи вони не золоті.

— Мідь у ті часи кращої якості була, — Попівський витягує з кишені сучасні 50 коп. 2006 року випуску. — Наші вже бачте, як зносилися, потьмяніли. А ці більше піввіку в землі пролежали, і нічого їм нема. Оці мідяки і при головній болі помагають, і до вдареного місця їх можна прикласти, щоб синяка не було. Тут мідь, а не сплав.

Олег відшукує серед монет бронзовий наконечник стріли.

— Це скіфська стріла, — шкрябає синьо-зелений окис. — А якось наконечник від списа знайшов. Саме гроші треба були, і я його на базарі продав за 100 гривень. За такі находки можна і більше взяти, якщо не поспішати.

Металошукачі в оренду у Вінниці здають від 70 до 150 грн.

— Найчастіше люди беруть в оренду металошукачі, коли копають картошку, — розповідає власник спеціалізованої фірми Олег Городецький, 40 років. — Рік тому чоловік із Вінницького району знайшов сундук із польськими золотими монетами. У Києві їх здав в антикварний магазин.

Зараз ви читаєте новину «Металошукач окупив себе за 4 місяці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі