четвер, 17 липня 2008 17:20

Механізатори зароблять по 10 тисяч гривень на місяць

Автор: фото: Оксана ДУНСЬКА
  Працівники товариства ”Агро-Астра” обробляють поле в селі Кірове Немирівського району — на комбайні ”Дон-1500”, випущеному в 1986 році. За місяць до жнив машину полагодили
Працівники товариства ”Агро-Астра” обробляють поле в селі Кірове Немирівського району — на комбайні ”Дон-1500”, випущеному в 1986 році. За місяць до жнив машину полагодили

Тиждень як жнивують південні райони області — Ямпільський, Могилів-Подільський, Крижопільський, Чечельницький та Бершадський. Початок масового збору врожаю очікують до кінця цього тижня.

Жнивують у селах Брідок та Мала Мочулка Теплицького району, Кіблич, Куна, Бубнівка, Михайлівка та Чечелівка Гайсинського району. Вони входять до сільськогосподарських відділків продовольчої компанії "Зоря Поділля".

— Плануємо зібрати до чотирьох тонн із гектара ріпаку, ячменю — 4,5 тонн, пшениці — 7 тонн, — ділиться прогнозом заступник директора компанії Оксана Тальянчук, 36 років.

Механізатори працюють за графіком від світанку до пізнього вечора. Кожному доведено норму. При урожайності 49–53 ц/га для комбайнерів на комбайнах "Дон-150" норма — 9 га за зміну. А для імпортних комбайнів, наприклад німецького "Омега", норма — 12 га. Зміна триває 7 год.

— Оце закінчуємо збирати ріпак, — каже Євген Широцький, керуючий відділком села Михайлівка. — Посіяли його на найгірших полях, бо це культура невибаглива. Поки що маємо 36 центнерів з гектара. Але надіємося, що ріпачок потягне до чотирьох тонн з гектара. У нас в автопарку найновіша техніка. Інвестор постарався, Олексій Порошенко (батько Голови ради Національного банку Петра Порошенка. — "ГПУ"). Люди дуже довольні. Бо і робота, і зарплати добрі. Хто хоче працювати — той має.

Заробітки працівників компанії одні з найвищих в області.

— У травні-червні на внесенні гербіцидів хлопці по 10–11 тисяч пополучали, — продовжує Тальянчук. — Анатолій Терещук із гайсинської машино-тракторної станції на німецькому тракторі "Клас" із оприскувачем "Харді" за місяць заробив 7760 гривень. Віталій Семенюк із Чечелівки на тракторі МТЗ-80 — 10 610, Олександр Савельєв із Михайлівки — 11 205.

32-річний Олександр Савельєв не приховує свого задоволення заробітками:

— Більша частина зарплати пішла на ремонт — ми з жінкою нещодавно хату купили, — каже. — А то на одяг, на їдло тратили. Маринці, доці, вона у нас у п"ятий клас перейшла, подарунків накупили. Спасибі Олексієві Івановичу, що не забув про село. Я два роки у нього працюю й не жалію. Стаж механізатора у мене 14 років.

На жнивах механізаторам обіцяють ще вищі зарплати. У компанії нещодавно підвищили розцінки і розробили систему заохочення.

— Якщо торік комбайнер Петро Задорожний із села Кіблич за липень заробив 8242 гривні, а Віктор Тихонюк із Михайлівки за чотири дні — 833 гривні, — каже директор Оксана, — то цього року до 10 тисяч гривень гарантовано матимуть.

У селі Кірове Немирівського району молотять озимий ячмінь. На тік завезли перших 300 т зерна. Виконавчий директор товариства "Агро-Астра" Валерій Попенко, 46 років, слідкує за роботою комбайнерів і голосно коментує:

— Це мої вже 27-мі жнива. Ми землю не обманули. Три рази підживлювали площі. Тепер радіємо. Там, де піщаний ґрунт, урожай сягнув 70 центнерів з гектара.

Неподалік на полі порається найкращий екіпаж. Головний інженер 43-річний Сергій Попенко та головний механік Борис Нікіфоренко, 51 рік, підгонять комбайн до загінки. Це їхні другі жнива. Шофер Сергій Гладкий передає Борисові Федоровичу термос із водою.

— Із 1975 року працюю для своїх людей, — каже. — А про наш "Дон-1500" напарника розпитайте.

Напарник Сергій Попенко хвалиться, що торік вони за намолотом посіли перше місце в господарстві. Їхній комбайн — найстаріший у районі, потрапив із експериментальною партією 1986 року випуску. За місяць до жнив його полагодили. На ремонт потратили 5 тис. грн.

Комбайнер говорить швидко, поспішає:

— Два сини мої моєї стежки не хочуть.

Комбайнери отримають у рахунок оплати 4% від намолоченого. А тракторист, який обприскував кукурудзу, заробив 3,6 тис. грн.

— Дякувати інвесторам Миколі Покришу, Андрієві Саутіну, Костянтину Усенку, генеральному директору Євгенію Букальцеву, — говорить виконавчий директор Валерій Попенко. — Це єдині в районі інвестори, що дають своїм людям роботу і зарплату. Маємо 84 працівники і всі з Кірового чи навколишніх сіл.

Начальник управління сільського господарства Немирівської райадміністрації Валентина Кирилюк каже, що в селі Кірове людям за оренду їхньої землі дають 2% від зібраного врожаю. Обіцяють більше. За гектар кожен отримає приблизно 4 ц хліба. У районі до збирання є 32 тис. га зернових.

Начальник управління агропромислового розвитку Тростянецького району Петро Мазур каже, що родючості полів цього року посприяла погода.

— Бог нам допоміг, — додає. — А ще люди добре спрацювали на урожай.

У селі Капустяни Тростянецького району найкраща урожайність — 68 ц/га, в Олександрівці — 57 ц/га, в Летківці й Демидівці — по 55 ц/га. Середня врожайність по району — 45 ц/га.

Хороші показники з озимого ріпаку, обмолот якого лише почали. Загальна площа під цією популярною нині культурою — 4809 га, скошено ріпак на 1,4 тис. га. Урожайність — 24  ц/га, у попередні роки була 8–12 ц/га.

Практично завершили обмолот гороху. Його в середньому зібрали по 33 ц/га. Більше 40 ц/га гороху виростили в Олександрівці, Капустянах, Летківці.

Низка господарств району вже почали збирати ярий ячмінь і озиму пшеницю. Ячмінь у середньому зародив по 40 ц/га, пшениця — під 50. Через дощі близько 30% вирощеного полягло.

— Його, звісно, зберемо, — продовжує Петро Мазур. — Але будуть втрати.

У Тиврівському районі нині збирають урожай на землях, які по 5–7 сезонів не засівали. Сюди прийшли інвестори з Німеччини та Латвії. Придбали 32 нових комбайни.

Зараз ви читаєте новину «Механізатори зароблять по 10 тисяч гривень на місяць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі