четвер, 28 жовтня 2010 16:41

"Мама може зовсім не спати"

Автор: фото: Аріна КАНТОНІСТОВА
  Ольга Рогозянська (перша ліворуч) з дітьми Юлею, Ярославом та Володимиром
Ольга Рогозянська (перша ліворуч) з дітьми Юлею, Ярославом та Володимиром

У селі Сугаки Могилів-Подільського району живе найбільше в області жінок із званням "Мати-героїня" — 21.

Незабаром звання має отримати і 42-річна Ольга Рогозянська. З чоловіком Василем виховують сімох дітей: 15-річну Юлію, 12-річну Анастасію, 8-річного Ярослава, 5-річного Володимира та Андрія, 2 роки. Найстарші 19-річна Олена та Олексій, 17 років.

— Мої в дитсадок не ходять. Всіх сама виховую, — каже Ольга.

Розповідає, що щодня прокидається о четвертій — п'ятій ранку.

— Мама може й зовсім не спати, — перебиває Анастасія.

— Бувало. У малих же і зуби різалися, заболіє хтось. Ще треба дивитися, чи всі вкриті. Треба в школу зібрати, кожному "тормозок" зробити. Потім чекаю їх на обід. За раз з'їдаємо шість літрів борщу. Кожен день вони у мене їдять різне. Ми навіть вдруге не гріємо. Якщо щось і залишається, собакам віддаємо. Так біля плити і живу. Буває, що прийдуть старші, пожаліють маму. Лєна та Льоша у мене кухарі дипломовані, щось зварять. Лєна працювала в кафе у Вінниці, а Льошка став на біржу труда.

Рогозянські живуть в недобудованій хаті. Стіни викладені з різних видів цегли.

— Стройку почали вісім років тому. Грошей не вистачає, щоб усе закінчити. Тому матеріали різні. Мусили переїхати сюди два роки тому. Жили раніше у родичів. Діти в одній кімнаті 3 на 4 метри, і ми з чоловіком на кухні, — пригадує Ольга. — Зараз дві дитячі, великий коридор, гостінна, кухня та ванна. На вихідні збираємося всією родиною, робимо сімейну толоку. Зараз діти на канікулах, мені щось поможуть. Оно риємо стік під каналізацію. У ванну воду проводитимемо.

Родина живе на 3880 грн в місяць. З них 2,5 тис. отримує батько Василь Миколайович. Він — водій молоковоза. 1250 грн — допомога на найменшу дитину та 130 — декретних.

— Маємо 25 соток городу, свиню, дві кози, курей та кролів, але не вистачає. Кожен день діти мають їсти м'ясо, рибу, масло. Торік через неврожай купляли 12 сіток картошки, цибулю докупаємо. За день з'їдаємо шість булок хліба. Щоб одягнути усіх, мусимо два місяці чекати. В один місяць одягаємо одних дітей, на другий — решту. Ми підраховували, щоб було більш-менш, необхідно хоч 5 тисяч гривень на місяць. Думала йти на роботу, та чоловік не пустив. Сказав, щоб виховувала дітей.

У Сугаках живуть 1500 людей. Є 50 багатодітних сімей.


1000


СТІЛЬКИ жінок на Вінниччині отримали від початку року звання "Мати-героїня". До 2004-го його мали близько 3 тис.

Звання і орден "Мати-героїня" дають жінкам, які виховують не менше п'ятьох дітей, що досягли 8-річного віку. До нього додають одноразову грошову допомогу — 8 тис грн.

В області 10 тис. багатодітних родин, у яких виховують 33 тис. дітей.

Зараз ви читаєте новину «"Мама може зовсім не спати"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі