середа, 11 червня 2008 15:00

Максим Савенюк проходить альтернативну службу в психлікарні

Автор: фото: Аріна КАНТОНІСТОВА
  Альтернативник Максим Савенюк в оранжереї Вінницької обласної психлікарні . Щодня хлопець поливав вазони, прибирав територію лікарні. На обід у лікарняну їдальню майже не ходив. Приносив їжу із собою. 6 червня Максим закінчив службу
Альтернативник Максим Савенюк в оранжереї Вінницької обласної психлікарні . Щодня хлопець поливав вазони, прибирав територію лікарні. На обід у лікарняну їдальню майже не ходив. Приносив їжу із собою. 6 червня Максим закінчив службу

6 червня вінничанин Максим Савенюк, 22 роки, закінчив альтернативну невійськову службу в обласній психлікарні ім. Ющенка. Його віра забороняє тримати зброю в руках. Згідно із законом такі громадяни служать при державних комунальних, сільськогосподарських підприємствах та лікарнях.

Із Максимом зустрічаємося біля оранжереї психлікарні.

— Усі брати з церкви таку службу проходили, — розповідає Савенюк, ллючи воду з пластикового відра на 3-метровий фікус. — Тож коли отримав повістку з воєнкомату, вже знав, що і як мені далі робити.

Він за два місяці до початку призову приніс в обласний військкомат довідку з церкви Союзу євангельських християн-баптистів.

— Мою справу передали в управління праці та соціального населення, — веде далі. — Десь за два тижні документи були готові. Мене направили в лікарню працювати прибиральником на господарчому дворі.

Замість року військової служби Максим відпрацював півтора. Робота з 8.00 до 17.00 з обідньою перервою. Чоловік ночує вдома.

— Тут неважко, — каже він. — Кусти обрізаю. Що треба, переношу. У нас тут таке гарне фінікове дерево виросло, торік був великий урожай.

Максим, як і всі альтернативники, щомісяця отримує мінімальну зарплату — 530 грн.

— Закінчую Львівський державний університет безпеки життєдіяльності, — говорить Савенюк. — А тим, хто їздив на сесії, треба потрачений на навчання час відробляти. На два місяці довше в мене виходить. За це зарплатню не нараховують.

Максим рік тому одружився з Катериною. Вони однієї віри. Подружжя має окреме житло у Вінниці.

— Дружина рада. Вона ж мене кожен день бачить, — усміхається він.

Право на альтернативну службу за законом мають парафіяни таких церков: адвентистів-реформістів, адвентистів сьомого дня, євангельські християни, євангельські християни-баптисти, покутники, Свідки Єгови, харизматичні християни, християни віри євангельської, товариство свідомості Кришни.

— За останні роки кількість альтернативників різко зменшилася, — наводить дані по області головний спеціаліст обласного управління праці Лариса Пасічник. — У 2001 році було 120 чоловік, на 1 січня 2008 року — всього дванадцять.

Строк альтернативної служби для громадян із вищою освітою — 9 місяців, для решти — 13 місяців. За 11 місяців дозволяють двотижневий відпочинок.

Довідки щодо проходження альтернативної служби надають у Головному управлінні праці та захисту населення облдержадміністрації, у відділі з питань оплати праці: Вінниця, вул. Соборна, 89, третій поверх. Тел. 8 (0432) 56 26 29.

Зараз ви читаєте новину «Максим Савенюк проходить альтернативну службу в психлікарні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі