четвер, 27 листопада 2008 15:01

Любов Вітвітська просила героя України для Івана Калашніка

Любов Вітвітська просила героя України для Івана Калашніка

У Шабелянському лісі Іллінецького району відкрили єдиний в Україні Музей землянки. За часів Другої світової війни поблизу Шабельні діяло чотири партизанські загони, в яких було 3200 чоловік.

Музей складається з комплексу землянок, збудованих партизанами.

— Такі історичні пам"ятки потрібно відновлювати, — говорить голова Вінницької облдержадміністрації Олександр Домбровський, 46 років. — У цьому лісі можна було би проводити всеукраїнські ігри для дітей по принципу колишньої "Зарніци".

На відкриття музею прийшло з десяток колишніх партизанів. До губернатора підходить 85-річна Любов Вітвітська з Шабельні.

— Хотіла до вас їхати у Вінницю, — хапає за руку. — Я в загоні Калашніка связною була. Він у 1943-му погиб. Його називали невловимим месником. Посмертно орденом Вітчизняної війни нагородили. От би йому героя України ще! Це можна якось рішити?

Домбровський обіцяє розглянути питання.

Іван Калашнік очолював партизанський загін імені Чапаєва. Відомий тим, що залишав біля підірваних німецьких об"єктів записки. Аби фашисти не карали за диверсії мирне населення.

Також у Шабелянському лісі діяв єдиний в Радянському Союзі єврейський партизанський загін під керівництвом Давида Мудрика. Тут поховано 155 партизанів. Місцеві жителі впорядкували лісові цвинтарі.

Зараз ви читаєте новину «Любов Вітвітська просила героя України для Івана Калашніка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі