четвер, 22 жовтня 2009 17:32

Листя пропонують збирати в пакети

Автор: фото: Аріна КАНТОНІСТОВА
  Вінничанин Тимур Кравченко збирає листя у власний пакет для сміття по вулиці Кірова. Пакет у квартальному комітеті йому ще не давали
Вінничанин Тимур Кравченко збирає листя у власний пакет для сміття по вулиці Кірова. Пакет у квартальному комітеті йому ще не давали

Асоціація органів самоорганізації населення Вінницізакупила 20 тис. пакетів для сміття ємністю 127 л. Їх безкоштовно роздаватимуть жителям приватного сектору.

— Пропонуємо збирати у ці пакети листя разом із гіллям, — каже Світлана Спіранська з прес-центру мерії Вінниці.— Замість того, щоб спалювати їх. Бо при згоранні тонни пожовклого листя у повітря з димом потрапляють пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. Виділяється бензопрен, що може викликати у людини рак.

Пакети з листям пропонують залишати біля парканів будинків. Їх збиратиме міське підприємство "Ековін", що вивозить сміття. Вінничан просять не змішувати листя з іншими побутовими відходами.

Тих, хто спалюватиме листя, штрафуватимуть від 17 до 51 грн.

Штрафуватимуть від 17 до 51 гривні

— У нас діють дві "гарячі" лінії, — говорить заступник головного лікаря міської санепідстанції Олександр Мельник, 48 років. — Цілодобово приймаємо дзвінки за номером 27-39-76, у робочий час слід телефонувати на номер 27-04-33. Жителі міста можуть дзвонити, якщо сусіди докучають їм димом. Ми приїздимо на місце, перевіряємо, штрафуємо. Жителям приватного сектору раджу не палити листя, а виготовляти з нього добриво. Для цього необхідно викопати яму, згребти туди листя і залити водою. Весною з того вийде чудова підпитка для рослин.

— Хоч я і лікар, вважаю це невовведення з пакетами не зовсім правильним, — каже жителька приватного будинку по вул. Громова 45-річна Людмила Євгенівна. — Листя, що падає в моєму дворі, використовую на добриво. На вулиці два з половиною метри від забору — це також моя територія. Маю її прибирати. А подивіться, скільки сміття мені скидають перехожі. Навіть цілими пакетами. Сама маю це все виносити за 500 метрів до мусорки. Тому палю, не буду ж я його спеціально перебирати.

Зараз ви читаєте новину «Листя пропонують збирати в пакети». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі