четвер, 23 жовтня 2008 19:31

Криза найбільше вдарила по будівельній галузі

Криза  найбільше вдарила по будівельній галузі

Олег Кушнір півроку тому поклав гроші на депозит "Промінвестбанку". Два тижні тому хотів повернути свій вклад.

— Гроші потрібні дружині на операцію, — каже чоловік. — Лікарі виявили катаракту. Якщо вчасно не вирізати — осліпне. Звернувся в банк, а мені сказали — грошей немає. Не допомогли й довідки з лікарні.

У договорі написано, що вклад можна поповнювати і знімати з нього кошти в будь-який момент. Чоловік звернувся до суду.

— Юристи порадили написати позов, — розповідає Олег. — Зможу повернути гроші через суд.

Під час паніки у Вінницькій області з рахунків у банках зняли 39 млн грн. Із них 21 млн — вклади "Промінвестбанку".

— Найрозумніше вклади забирати через суд, — радить приватний юрист Андрій Юрчишин, 38 років. — Його рішення обов"язкове для будь-якого банку. Депозит є власністю вкладника, тому в позовній заяві навіть не потрібно вказувати на що потрібні гроші.

Вкладникам збанкрутілих банків мають повернути вклад, сума якого до 50 тис. грн, із відсотками. Гроші надходять із Фонду гарантування вкладів. Із наступного року Нацбанк пропонує збільшити суму до 100 тис. грн. Для цього у держбюджеті передбачать необхідні кошти.

Довгострокових кредитів у Вінниці не видає жоден банк.

— Хотів взяти машину в кредит, мені відмовили, — розповідає вінничанин Андрій Рибак.

За тиждень чоловікові не вдалося взяти кредит.

— Пропонували або одразу погасити частину суми, або взяти кредит під 20 відсотків, — каже Андрій. — Я відмовився, бо це надто великі гроші. За машину вартістю 50 тисяч переплачу 10 тисяч гривень.

Довгострокові кредити не видають

Достроково забрати депозит можна лише в "Приватбанку" і "Райффайзен банку Аваль". Гроші видають лише на лікування або у випадках смерті родича.

Для цього слід принести в банк довідку із медичного закладу завірену печаткою із підписом головного лікаря, а також заяву клієнта з проханням достроково розірвати договір. Після цього керівництво головного офісу прийматиме рішення чи видавати гроші.

Вінничанка Людмила Поліщук, 35 років, має іпотечний кредит у "ОТП банку". Щомісяця повинна платити $500 до 28 числа. У разі невчасної сплати банк нараховує пеню у розмірі 1% від суми кредиту. Жінка взяла 40 тис. доларів, тобто за день прострочення мусить платити $400.

— На роботі ще досі не дали зарплату за вересень, — каже Людмила. — Ходила до банку просити відстрочку. Запропонували взяти в них овердрафт. Це 30-денний кредит на 2 тисячі доларів під відсотки.

Заступник губернатора Вінниччини Валерій Коровій каже, насамперед криза в області позначилася на будівництві. Найбільші будівельні компанії почали скорочувати робітників.

— Будувати те, що не буде продано, немає сенсу, — розповідає директор БМУ-3 Тимофій Гіренко. — Із ринку нерухомості пішло 50 відсотків покупців, у яких через проблеми з іпотекою не виявилося можливостей купити житло. Як наслідок будівельні організації міста зменшили обсяги робіт. Якщо в області за сім місяців цього року відбувся спад будівництва на 0,3 відсотка, при цьому в Україні на 1,2 відсотка, то вже із серпня спад був понад 30 відсотків. У вересні — наполовину.

Наступного року найбільша будівельна компанія міста БМУ-3 планує здати 270 квартир. Цьогоріч реалізувала 400.

— Поки не скорочуємо працівників, їх у нас 1700, але змушені розривати договори з підрядними організаціями, а їх майже 1300, — пояснює Гіренко.

Також криза вплинула на невеликі промислові підприємства, які працювали за рахунок кредитів. Наприклад, олієжиркомбінат повністю припинить діяльність.

— За умов кризи потрібно будувати дороги, нові заводи і фабрики, житло, — радить Коровій. — Так ми, по-перше, створимо нові робочі місця. А по-друге, не дамо занепасти ряду суміжних галузей. Зараз вдалий час викинути на ринок існуючі в країні ресурси і цим сприяти приходу іноземного капіталу. Та скасувати мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення.

Зараз ви читаєте новину «Криза найбільше вдарила по будівельній галузі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі