четвер, 22 січня 2009 19:16

Котельня працює на соняшниковому лушпинні

— Упродовж трьох останніх років 36 котелень області перейшли на альтернативні види палива. 19 працюють на соломі, сім — на електриці, 10 — на відходах деревини й одна, поблизу Вінницького олієжиркомбінату, — на соняшниковому лушпинні, — каже заступник голови облдержадміністрації Василь Жердецький, 59 років. — Завдяки цим котельням ми зберегли 10 відсотків газу для регіону. Хочемо скоротити споживання газу на 40 відсотків.

Обласне управління енергетики розробило енергозберігаючу програму.

— Мають бути замінені всі лампочки розжарювання на енергозберігаючі у  всіх школах-інтернатах і будинках інвалідів, — каже начальник управління енергетики та зв"язку Іван Вітюк, 47 років. — Витратимо на це 700 тисяч гривень, а зекономимо 2,5 мільйона гривень.

Під альтернативні види палива хочуть перевести резервні котли . Вкладені кошти мають окупитися за кілька років.

— Три тонни соломи заміняють тисячу кубів газу, — продовжує Жердецький. — Хочемо звернути увагу на нетрадиційні для нашої області види палива. Наприклад, сонячна енергія й переробка побутових відходів. Як експеримент, поставили сонячні батареї для підігріву води в Погребищенському дитсадку. Побачимо, наскільки ефективними вони будуть.

Вінничан просять утеплити приміщення й замінити вікна.

— Я у себе вдома утеплив горище, то на 17 відсотків скоротив споживання газу, — каже Жердецький. — Кожен має замислитися, як зберегти тепло в оселі. Пам"ятаєте, колись обкладали глиняні хати кукурудзяними сніпками? Це було перше енергозбереження.

Нині призупинено газифікацію населених пунктів області. Обіцяють дотягнути газові комунікації лише туди, де розпочато роботи. У шести районах взагалі газу немає.

Зараз ви читаєте новину «Котельня працює на соняшниковому лушпинні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі