середа, 17 жовтня 2007 07:09

Котел на соломі окупиться за 12 років

Автор: фото: Максим КАВУН
  Кочегар Володимир Конев складає денний запас соломи біля котла у селі Вахнівка Липовецького району на Вінниччині. Коли двері топки відкривають, тюки потрібно вкинути якнайшвидше, щоб не охолола. Йому допомагають учні 6-го класу: 12-річний Ігор Чухно (вищи
Кочегар Володимир Конев складає денний запас соломи біля котла у селі Вахнівка Липовецького району на Вінниччині. Коли двері топки відкривають, тюки потрібно вкинути якнайшвидше, щоб не охолола. Йому допомагають учні 6-го класу: 12-річний Ігор Чухно (вищи

15 жовтня у школі села Вахнівка Липовецького району на Вінниччині запалили котел на соломі. У класах за годину стало тепло.

Із вікна кабінету директора видно високий червоний будиночок, де стоїть котел. Його виготовили в Кузнецовську на Рівненщині. Унизу котла за важкими металевими дверима — топка, у верхній частині якої нагрівається 30 т води, що циркулює батареями.

Першими на роботу до школи приходять кочегари. Трактором привозять 50 — 60 тюків соломи по 20 кг. Неподалік під старим шиферним навісом зберігається чверть заготовленої сировини. Решту склали в п"ять високих пірамід просто неба. Всього 11 тис. т соломи.

— Не хотіла робити склад на шкільному подвір"ї. Бо де солома, там і миші, — проходить між солом"яними пірамідами директорка Вахнівської школи 42-річна Любов Богатова. — Ці гори ми місяць тюкували. Учителі теж на полі згрібали. 1 вересня прийшла на високих каблуках, в спідниці з шикарним хвостом. Прибігли робочі з поля й кажуть: "Треба солома — йдіть складайте". Я — хвоста на плечі і в цих каблуках тюки складала.

54-річний кочегар Володимир Конев закидає тюки в топку.

— Сюди влазить 36 тюків, — підпалює крайній сірниками й закриває масивні двері чоловік. — Вона не горить, а тліє. Пшенична солома хороша, гречана — дуже стріляє. По інструкції можна тільки суху й провітрену кидати. Але ж у нас немає де її зберігати від дощів.

Котел встановили торік у грудні. Він обійшовся обласному бюджету в 183 тис. грн. Ще 150 тис. на його запуск виділив район.

— На вугілля за сезон школа витрачала 110 тисяч гривень, — розповідає економіст райвідділу освіти 55-річна Ольга Шикор. — Якби ми встановили котел на електроенергії, потрібно було б 55 тисяч на сезон. Газовий — 74 тисячі. Солома за чотири місяці минулої теплої зими нам обійшлась у 23,5 тисячі гривень, на 6 місяців буде 60,5 тисяч гривень. Економія, порівняно з вугіллям, складає 40 відсотків.

На Вінниччині є п"ять шкіл з котлами на соломі.

— У Мурованокуриловецькому районі встановлюють електрокотли, що використовують дешеву нічну електроенергію, — розповідає заступник начальника управління освіти 38-річний Андрій Лисак. — У Шаргородському районі школи переходять на установки Сухіна, які спалюють лушпиння від зернят. Такі установки є додатком до основного котла на твердому паливі. Тому обходяться не так дорого.

Зараз ви читаєте новину «Котел на соломі окупиться за 12 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі