четвер, 14 серпня 2008 17:29

Костянтин Гавриш запустив водяного млина

Автор: фото: Валентина МУРАХОВСЬКА
  Робітник млину Олександр Дроздюк засипає зерно в бункер нового електричного млина. Чоловік каже, що після ремонту можна змолоти 100 кілограмів зерна за 20 хвилин. Раніше на це тратили близько години
Робітник млину Олександр Дроздюк засипає зерно в бункер нового електричного млина. Чоловік каже, що після ремонту можна змолоти 100 кілограмів зерна за 20 хвилин. Раніше на це тратили близько години

Підприємець із райцентру Тиврів Костянтин Гавриш, 52 роки, минулого тижня на річці Південний Буг запустив водяного млина із камінними жорнами. Поряд працює електричний.

— Як рівень води піднімається — крутиться дерев"яне колесо, — пояснює робітник млина 45-річний Олександр Дроздюк. — Колись тут була дамба, унизу гідроелектростанція. Давала світло на півсела. Дамбу знесло під час повені 1970-х. Щоб її відбудувати треба півмільйона, а може й більше. Тому водяний працює лише в сезон дощів, як вода в річці піднімається.

Борошно переважно перемелюють на електромлині. Підприємець каже, водяний працюватиме заради втіхи. За кілька років власник планує відновити греблю та запустити електростанцію.

— Тоді водяний млин працюватиме на повну потужність, — розповідає Костянтин Гавриш. — Із часом хочу поміняти на ньому жорна. Треба відбудувати старе аварійне приміщення.

До млина підводою під"їздить чоловік. На возі шість мішків пшениці. Запитую, чи не хоче скористатися водяним млином.

— Нє, він довго меле й відходу багато, — пояснює. — На електричному з 100 кілограм зерна буде півцентнера муки вищого сорту та 25 кіл першого сорту й ще дерті. А з водяного десь буде 50 кіл дерті й 25 харошої муки.

Скільки грошей підприємець уклав у реконструкцію — не каже. Але перемелювати борошно на водяному млині можна безкоштовно. За помол на електричному бере 16 грн за 100 кг зерна.

— Багато людей приходить, — продовжує Гавриш. — У Тиврові млина не було 5 років. Люди возили зерно у Вінницю чи в Гнівань. Там дорожче й чергу треба вистояти.

Костянтин Гавриш незабаром відкриє пекарню. На ній буде 50 робочих місць.

— Поставлю сучасне економне обладнання. Людям дам хорошу зарплату, — ділиться планами. — Усе вже є. Зараз набираю працівників і чекаю спеціалістів із підключення.

Зараз ви читаєте новину «Костянтин Гавриш запустив водяного млина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі