понеділок, 23 червня 2008 18:43

Комп"ютерна програма відстежуватиме забруднювачів річок

Фахівці Вінницького технічного університету розробили комп"ютерну систему управління водними ресурсами річки Південний Буг. Аналогічну підготували для української частини Прип"яті та Сіверського Дінця.

— У цьому році ми розробляємо програми для річок Тиса й Дністер, — розповідає завідувач кафедри моделювання та моніторингу складних систем, професор Віталій Мокін, 33 роки. — Проект по Дністру виконуємо на замовлення підрозділу ООН у Норвегії. За молдовську частину річки відповідає їхня сторона, за українську — я.

Користувачеві програми досить вибрати зображення річки на екрані комп"ютера, щоб отримати про неї вичерпну інформацію — якість та кількість води, сусідні підприємства-забруднювачі, скиди.

— Тут зібрано все до купи. За прийнятим у Європі стандартом, — продовжує чоловік. — Будь-яка інформація по річці видається на екран із прив"язкою до карти місцевості. Спеціалісту вже не треба бігати по різних відділах і збирати дані, які розміщені в якихось шафах.

Паспортні дані річок поновлюють раз на 10 років, про скиди — раз на рік, про якість води — щомісячно.

Зараз ви читаєте новину «Комп"ютерна програма відстежуватиме забруднювачів річок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі