четвер, 23 грудня 2010 17:22

Коли їдете на свята з дому, попередьте сусідів

— Злодії дивляться на занавєски, вікна, двері, — пояснює Григорій Ковтун, 42 роки, з обласного управління міліції. — Спостерігають за сусідами, під'їздом. Найчастіше обкрадають квартири, ніж будинки. Схем є кілька. Зараз популярно виймати серцевину замка. Було, що за день у мікрорайоні Старе місто пограбували одразу п'ять будинків. В основному крадіжки були скоєні серед дня — з 9.00 до 15.00, коли люди на роботі. Злодія вже затримали. Його місяць як випустили з тюрми. Сидів теж за крадіжки. Він без будь-якого вибору грабував усі будинки підряд.

Що робити, коли квартиру пограбували?

— Не заходити до помешкання. Дзвонити одразу на 102. Є багато факторів, які допомагають розкрити крадіжки. Це запах, сліди взуття, відбитки пальців рук. Навіть можна побачити, злодій спішив чи працював спокійно, вирахувати почерк крадіжки. У багатьох випадках це можуть бути серійні крадіжки. Якщо швидко спрацює оперативна група, злодія можна затримати протягом доби.

Як уберегтися від крадіжок?

— У першу чергу — встановити сигналізацію державної охорони. Весь листопад тривала акція, коли всім бажаючим установлювали сигналізацію за 1 гривню. Ажіотажу не було. За рік сигналізація у Вінниці з'явилася у 589 квартирах. Люди ставлять її, тільки коли вже пограбували. Другий ефективний метод — собака в квартирі чи біля будинку. Не раз злодії зізнавалися, мовляв, прийшов обікрасти квартиру, вже відкрив двері, а на нього йде здоровезний пес. І третє — сусіди. Обов'язково, коли їдете кудись на кілька днів, попереджайте їх. Можна залишити в одній із кімнат світло. Кілька разів на день потрібно дзвонити на квартиру, особливо вдень. Попросіть сусідів, родичів чи знайомих, щоб хоча б раз на день заходили до помешкання. Жителям перших і останніх поверхів варто встановити металеві решітки.

Що найчастіше виносять злодії?

— Золото і гроші. У середньому сума крадіжок коливається в межах 10 тисяч гривень. Злодії орієнтуються, де люди ховають гроші, — це шафи, матраци, зимовий одяг. Менше стали виносити побутової техніки.

Зараз ви читаєте новину «Коли їдете на свята з дому, попередьте сусідів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі