четвер, 20 листопада 2008 19:10

Книгарню знесли із книжками

Книгарню знесли із книжками

"Оце так у Жмеринці виконують указ президента на підтримку книгорозповсюдження! — обурюється 55-річний підприємець Михайло Шейгец. — За ті гроші, що вклав у будівництво магазину, міг купити дві квартири в Жмеринці. Бачте, чим усе скінчилося? І справа тут не стільки в збитках, як у моральній стороні".

На площу біля Жмеринського залізничного вокзалу державна виконавча служба прибула зносити книжковий магазин Михайла Шейгеца. Підприємець здійняв крик. Судові виконавці відмовилися зносити споруду, аби уникнути скандалу. Тоді в кабіну екскаватора сів депутат Жмеринської міськради член комісії з благоустрою Валерій Кушер. Він і зніс кіоск разом із книжками. Потім пояснив, що треба площу перед вокзалом реконструювати, усі торгові точки переїхали, а книгарня — ні. Йому допекла тяганина з переносом магазину.

— За законом Кушер правий, бо виконував рішення суду, — каже депутат Жмеринської міськради Ірина Попик, 38 років. — Та це бандитські методи. Скільки прокльонів на адресу Кушера і всього депутатського корпусу казали люди. Бо ж не генделик зносили, а книжковий кіоск. Як депутат я буду звертатися в комісію з депутатської етики, аби обговорили поведінку Кушера.

Михайло Шейгец книжковим бізнесом займається 10 років. Земельну ділянку 27 кв. м під магазином "Книги" орендував 5 років.

— Коли термін оренди підходив до кінця, я звернувся в міськраду про його продовження. Мені відмовили. Мотивували, що на цьому місці має розширюватися дорога. Пообіцяли виділити іншу ділянку, але на цій же площі. Я чекав. Але мене до останнього водили за ніс. Коли побачив, що діло йде до зносу, звернувся до суду, та програв його. Подав заяву на припинення виконавчих дій. Слухання назначили на 13 листопада. Але виконавча служба приїхала за неділю до суду. Зазначають, що є "попереднє рішення суду і ми його виконуємо".

Шейгец вважає, що влада порушила його права, й готує позов до суду про відшкодування моральних і матеріальних збитків. Ідеться щонайменше про 30 тис. грн. Під час зносу в кіоску було понад 20 тис. книжок, періодичні видання, канцелярське приладдя. Більшість товару вціліла.

— Прецедент стався, бо 10 місяців ми не могли знайти спільну мову з підприємцем, — розповідає перший заступник міського голови Жмеринки Віталій Кошубський, 59 років. — Пропонували йому три різні земельні ділянки на вибір. Але він хотів саме в цьому місці. Поряд із книжковим кіоском був кіоск "Квіти" підприємця Какуніна. Цьому чоловікові влада виділили іншу площу. Він погодився.

Ділянка під знесеним кіоском стане частиною Привокзальної площі. Із бюджету на її облаштування виділять 500 тис. грн. У Жмеринці є ще чотири книжкові магазини.

Правомірність знесення кіоску перевіряє Жмеринська міжрайонна прокуратура. Без роботи залишилася продавець магазину мати-одиначка Наталя Каспрук.

Зараз ви читаєте новину «Книгарню знесли із книжками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі