четвер, 10 липня 2008 15:25

Кліщів на смородині обприскують настоєм часнику

Автор: фото: Тетяна САРАХАН
  Олексій Мадей із 9-річним онуком Олександром у селі Нова Гребля Калинівського району обривають смородину сорту Надія. Його чоловік вивів сам. Він має кисло-солодкий смак
Олексій Мадей із 9-річним онуком Олександром у селі Нова Гребля Калинівського району обривають смородину сорту Надія. Його чоловік вивів сам. Він має кисло-солодкий смак

Олексій та Надія Мадей вирощують смородину 25 років. Нині в подружжя вродило 300 кущів. Позаторік мали 1000 саджанців. Розводять лише три сорти — білоруська солодка, черешнева. Ще один чоловік вивів 22 роки тому. Назвав його ім"ям дружини — Надія. Має солодко-кислий смак.

— Якийсь сорт купив на базарі, — згадує 69-річний садівник Олексій Мадей із села Нова Гребля Калинівського району.  — Із куща відрізав нижні гілочки садовими ножицями. Пагони зразу висадив у землю. Було це в жовтні. Восени кущі краще приймаються. Шляхом відбору вивів сорт крупної смородини. Відбирав нижні пагони. На них ростуть великі плоди, хоча не рясно. Якщо зрізати середні гілочки — буде смородина середніх розмірів. Верхні гілки — дрібні плоди, але вродять рясно.

Цьогоріч смородину Мадеїв обсіли кліщі. Вони непомітні. Мостять кубла навесні, коли з"являються бруньки. Гризуть кору. Після цього кущ усихає. Подружжя кропить кліщів на смородині розчином настоянки часнику. Хімікати не використовують.

Як продавали на базарі, люди говорили, що смородина чорнобильська

— 250 грамів часнику треба прокрутити на м"ясорубці. Залити трьома літрами води. Дати настоятися не менше 10 днів, — каже 67-річна Надія Мадей. — Перед обприскуванням літр настойки розчинити в 10 літрах води. Кліщі зникають десь через два-три дні.

Плоди смородини Мадеїв величиною як 2 коп. З куща садівники збирають 10-літрове відро смородини.

— Як продавали на базарі, люди говорили, що смородина чорнобильська. Як розкушували, то черги були — хоч куди. Раніше на заводи ящиками возили. А зараз смородину майже не приймають.

Зараз ви читаєте новину «Кліщів на смородині обприскують настоєм часнику». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі