Ексклюзиви
середа, 23 липня 2008 18:28

Кліщ присмоктався до 3-місячної дитини в парку

Автор: фото: Інна ЧЕРВІНЧУК
  Завідувач відділення медичної паразитології обласної санстанції Світлана Шеверда показує, до яких розмірів може вирости кліщ на тілі людини
Завідувач відділення медичної паразитології обласної санстанції Світлана Шеверда показує, до яких розмірів може вирости кліщ на тілі людини

Вінничанка Галина Суханова, 57 років, у вихідні працювала на дачі. Через два дні у неї почала боліти рука.

— Тягнуло від груді до плеча і аж до ліктя, — каже. — Я почала хвилюватися. Хотіла йти до лікаря. А тоді побачила чорну, як велика родимка, цятку під груддю. Придивилася, а то кліщ насмоктався крові.

Жінка взяла олію чайного дерева й капнула на кліща. Речовина перекрила паразиту доступ кисню, і за кілька хвилин Галина пінцетом витягла його зі шкіри.

— Якщо раніше люди приносили іксодових кліщів із лісів, то зараз підчеплюють їх навіть у міському парку, — констатує завідувач відділення медичної паразитології обласної санепідстанції Світлана Шеверда, 60 років. — Нещодавно був випадок, коли кліщ присмоктався до 3-місячної дитини в парку на території психлікарні імені академіка Олександра Ющенка.

Іксодові кліщі передають вірусний енцефаліт. 2007 року в Україні було зареєстровано чотири випадки кліщового вірусного енцефаліту: три — на Волині, один — у Криму.

Світлана Шеверда запевняє, що кліщового енцефаліту в області боятися не треба. Але окрім нього, паразити є переносниками бореліозу (хвороба Лайма. — "ГПУ"). У Вінниці цього року на цю недугу захворіла 28-річна жінка та 4-річна дитина. Хвороба уражає суглоби, призводить до збоїв у роботі серця та нервової системи. Перед походом до лісу скористайтеся засобами "Тайга" і "Дета". Одяг під час таких прогулянок потрібно вибирати темних кольорів, який щільно прилягає до тіла. Відлякують кліщів також анісова олія та валер"янові краплі.

Після прогулянок слід ретельно оглянути себе. Кліщ має анестезуючу речовину і присмоктується до людини, не завдаючи болю. Дорослий паразит може смоктати кров 15 днів і вирости до 3 см.

Після видалення кліща місце присосу слід ретельно продезінфікувати. Можна змастити оцтом, нашатирним спиртом чи соком лимона.

Працівники санстанцій в районах області зробили обстеження на наявність кліщів у лісосмугах та лісопарках. Збирали кліщі на прапорці з білої тканини, які тягли за собою 1 км.

— Дослідження робили поблизу дитячих таборів відпочинку та санаторіїв, — продовжує Шеверда. — Найбільше цих паразитів у Крижопільському районі. Там у місцевому парку зібрали прапорцями з трави 25 кліщів, а у лісах — до 30. Одинадцять паразитів "піймали" на собі перевіряючі у Пикові Калинівського району, 15 — у Великому Митнику Хмільницького району. У решті районах у паркових зонах фіксували від одного до п"яти паразитів.

Зараз ви читаєте новину «Кліщ присмоктався до 3-місячної дитини в парку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути