середа, 09 липня 2008 19:31

Кавуни та персики варто купувати в кінці липня

Автор: фото: Надія ШТУПУН
  На Привокзальному ринку у Вінниці ягодами і городиною торгують жінки з навколишніх сіл. Вони кажуть, що смородина і малина дешевшати не буде
На Привокзальному ринку у Вінниці ягодами і городиною торгують жінки з навколишніх сіл. Вони кажуть, що смородина і малина дешевшати не буде

На вінницьких ринках ще можна купити смородину, малину та черешню. Сезон на ці ягоди закінчується, але ціни не знижують. Кілограм смородини коштує 8–10 грн. За черешню та вишню просять по 10.

— Смородина і малина ще максімум тиждень будуть, — пересипає ягоди з відра у відро жителька села Вінницькі Хутори 65-річна Галина Шаповалова. — Беріть, бо проґавите. Дешевше не буде. Це торік смородіну по 6 гривень купити можна було.

Черешню та вишню продають із маленьких відер кілька людей.

— Ні вишня, ні черешня цього року не вродила, — розводить руками 60-річна Марія Панчук із села Тюшки Вінницького району. — Того й дорога така. А клубніка пройшла вся. Он по 12 гривень останню жінка продає, маленьку й покручену.

Поруч жінка із підв"язаним теплою хусткою попереком торгує огірками.

— На огірки дивіться, якщо вони повністю зелені — то це ті, що висіли в теплицях, а якщо один бік недостиглий, то це городній, бо на землі лежав, — повчає покупців 47-річна Валентина Костюк із села Пиків Калинівського району. — Огірки впадуть у ціні. Щас по 2,5–3 гривні, а будуть ще на гривну дешевші. У тому році неврожай був, то по 3 гривні в розгар сезону стоїли.

Покупці зрідка купують по кілограму ягід. Ніхто не торгується.

— Та тут торгуйся не торгуйся, — махає рукою 40-річна вінничанка Віра Горчинська. — На базар добре перед електричками ходити. Тоді якраз всі продавці розпродатися хочуть, бо на поїзд спішать. От зранку добре приходити перед дев"ятою годиною. В обід — перед другою. А ввечері — перед шостою.

У міській санстанції рекомендують придбання персиків, винограду та кавунів відкласти на кінець липня.

— Овочі і фрукти треба купувати в сезон, — попереджає головний лікар міської санстанції Олексій Сорочан, 37 років. — Тоді вони корисні. А якщо вирощені на нітратах, то це для краси, а користі ніякої. Навіть неприємності можуть бути. Хоча таке трапляється рідко. Зараз пора смородини, малини, черешні, вишні. А от для кавунів та персиків ще рано.

Зараз ви читаєте новину «Кавуни та персики варто купувати в кінці липня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі