четвер, 11 вересня 2008 21:11

Кавуни на зиму заліплюють тістом

Автор: фото: Тетяна САРАХАН
  Анастасія Дідух у селі Лісова Лисіївка Калинівського району обліплює житнім тістом на зиму кавун
Анастасія Дідух у селі Лісова Лисіївка Калинівського району обліплює житнім тістом на зиму кавун

Жителька села Лісова Лисіївка Калинівського району 65-річна Анастасія Дідух готує погріб до зими. Вона прибрала торішні овочі й побілила стіни, щоб позбутися комах, мишей, жаб.

Приміщення жінка поділила на чотири секції. В одному кутку висипала на землю картоплю. Вона радить не вносити в погріб щойно викопану. Каже, пов"яне.

— Буває, що в ящики насипаю, — продовжує. — А так вона довше буде лежати. Буряки, моркву кладу окремо на землю. Все буду загороджувати дошками.

Закрутки Анастасія Дідух ставить на дерев"яні стелажі-полиці.

Кілька років тому почали заготовляти на зиму кавуни. Для цього жінка обліплює їх житнім тістом.

— Треба замісити тверде тісто на воді, — розповідає вона. — Бажано з житньої муки. Взяти десь 3 кілограми. Потім розкачати пласт, товщиною 5 сантиметрів. Немитий кавун поставити по центру й заліпити з усіх сторін, як вареника.

Заліплений кавун покласти в темне сухе місце, щоб висохло тісто. Зберігати слід у погребі за температури +1°С.

Кавуни бажано підвішувати. Можна класти на сухі дошки. Погріб не має бути вологим, щоб тісто не відсиріло.

— Головне не дати доступ кислороду до кавуна. Інакше він згниє, — пояснює жінка. — І щоб не померз. Лежать до Нового року.

Анастасія Дідух працювала маляром. Її колеги розказали, що кавун обліплюють алебастром.

— Його треба швидко розмішати й заліпити, бо кам"яніє моментально.

Вінничанин Олександр Білан, 38 років, радить обкутувати кавуни соломою, слоєм 30–40 см. І підвісити. Так вони збережуться свіжими до Нового року.

Зараз ви читаєте новину «Кавуни на зиму заліплюють тістом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі