Жителька села Лісова Лисіївка Калинівського району 65-річна Анастасія Дідух готує погріб до зими. Вона прибрала торішні овочі й побілила стіни, щоб позбутися комах, мишей, жаб.
Приміщення жінка поділила на чотири секції. В одному кутку висипала на землю картоплю. Вона радить не вносити в погріб щойно викопану. Каже, пов"яне.
— Буває, що в ящики насипаю, — продовжує. — А так вона довше буде лежати. Буряки, моркву кладу окремо на землю. Все буду загороджувати дошками.
Закрутки Анастасія Дідух ставить на дерев"яні стелажі-полиці.
Кілька років тому почали заготовляти на зиму кавуни. Для цього жінка обліплює їх житнім тістом.
— Треба замісити тверде тісто на воді, — розповідає вона. — Бажано з житньої муки. Взяти десь 3 кілограми. Потім розкачати пласт, товщиною 5 сантиметрів. Немитий кавун поставити по центру й заліпити з усіх сторін, як вареника.
Заліплений кавун покласти в темне сухе місце, щоб висохло тісто. Зберігати слід у погребі за температури +1°С.
Кавуни бажано підвішувати. Можна класти на сухі дошки. Погріб не має бути вологим, щоб тісто не відсиріло.
— Головне не дати доступ кислороду до кавуна. Інакше він згниє, — пояснює жінка. — І щоб не померз. Лежать до Нового року.
Анастасія Дідух працювала маляром. Її колеги розказали, що кавун обліплюють алебастром.
— Його треба швидко розмішати й заліпити, бо кам"яніє моментально.
Вінничанин Олександр Білан, 38 років, радить обкутувати кавуни соломою, слоєм 30–40 см. І підвісити. Так вони збережуться свіжими до Нового року.
Коментарі