вівторок, 12 лютого 2008 16:29

Катерина Лук"янова бореться за визнання трамадолу наркотиком

Автор: фото: Надія Штупун
  Народний депутат вінничанка Катерина Лук’янова: ”У кожній області є той, хто ”кришує” розповсюд-ження трамадолу”
Народний депутат вінничанка Катерина Лук’янова: ”У кожній області є той, хто ”кришує” розповсюд-ження трамадолу”

Народний депутат України від блоку "Наша Україна — Народна самооборона" вінничанка Катерина Лук"янова, 38 років, готує законопроект про переведення ліків трамадол із анальгетиків до наркотиків. Вона вважає, що це знеболювальне для онкохворих давно стало популярним cеред наркоманів. Так, за рік в Україні виробляють 120 млн доз. За рецептами їх реалізують лише 2 млн на рік.

— Усім відомо, куди дівається різниця, — каже Катерина Євгенівна. — Вона "гуляє" по дискотеках серед підлітків. Якщо в аптеці доза трамадолу коштує гривню, то на танцполі в дилера можна купити за двадцять. Це дешевше, ніж інші наркотики.

Чому вирішили займатися цією проблемою?

— До комітету з питань молодіжної політики надходять листи від батьків наркоманів. Ніхто не може бути певним, що ця проблема не зачепить його дитя. У мене теж є двоє дітей-підлітків, і я хочу їх убезпечити.

За підготовленим мною законопроектом розповсюдження трамадолу буде суворо контролюватися. Пропоную обмежити його виробництво одним державним підприємством. Виготовлятимуть тільки необхідний для хворих обсяг знеболювального. Нині ці ліки роблять на 13 підприємствах. Та ще й імпортуємо з-за кордону.

Хто зацікавлений у збереженні статусу трамадолу як анальгетика?

— У кожній області є той, хто "кришує" його розповсюдження. Упевнена, найвищі такі інстанції — в Києві. Інакше чому проблему не зрушують з місця ані Міністерство охорони здоров"я, ані Комітет нацбезпеки? Якщо хтось може повідомити інформацію, яка допоможе виявити хоча б регіональні "криші", обіцяю дати справам хід і довести їх до суду.

Над якими законопроектами працюєте?

— Про обмеження усиновлення українських дітей іноземцями-одинаками. Нещодавно бачила переписку в Інтернеті педофіла зі США. Він рекомендує друзям вибирати хлопчиків в Україні. Сам уже став "батьком" трьом. По Україні торік із чотирьох тисяч усиновлених іноземцями дітей півтори тисячі припадає на одинаків. Не маю нічого проти сімейних пар, а контроль за одинокими має бути сильнішим.

Зараз ви читаєте новину «Катерина Лук"янова бореться за визнання трамадолу наркотиком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі