понеділок, 17 березня 2008 16:00

Каміння з кар"єру в Молдові падає на село в Україні

В селі Пороги Ямпільського району на Вінниччині 400 жителів написали заяви до райради з проханням захистити їх від молдавського гранітного кар"єру на протилежному березі Дністра.

— Після взриву починаються роботи, які до часу ночі затягуються, — говорить сільський голова Порогів 38-річний Олег Іватенко. — Молдавани кажуть, що в них уночі електроенергія дешевша. А наші люди заснути не можуть.

Із 2008-го Молдова активно розробляє Косоуцький гранкар"єр. Майже щодня лунають вибухи. В українському селі спокійно лише зранку. Опівдні на Пороги падає пилюка та летять камінці.

— Не сховаєшся від них, куди не тікай. Он, у мене за хатою у виноградник такенна брила впала, — показує руками уявний камінь розміром із диню 62-річний Євгеній Костас. — Добре, що нікого на вулиці не було, бо й убити могло б. І добре, що на хату не впало. Моїм сусідам позаторік молдавани приходили, кришу робили, бо камні попробивали шифер.

— А мені шибки вставляли, — гукає з-за паркану 65-річна Надія Безименна. — Наш сільський голова до молдаван прийшов, дав список пострадавших людей, і вони прийшли ремонтірувати. Кому криші перекривали, кому трєщини замазали. А в мене від взриву шибки повибивало. Спасіба їм, що зробили, та луччє закрили б той кар"єр зовсім. Он і дитячий садок тріщини попускав, люстра в них щоразу падає, а діти заснути після обіду не можуть.

Жінка ходить подвір"ям. Під ногами в неї чимало камінців. Каже, що це від вибухів ще з 1970 років поналітало, коли лише розробляли кар"єр.

— Чи це будуть сьогодні взриви чи нє? — дивиться в бік Молдови Ганна Малиновська, 80 років. — Бо як тільки сєрєна виє, я стірку забираю до хати. Двері закриваю і вікна. Бо така пилюка, шо світу білого не видно. Всьой город камнями закидало, диви, ще й на мене впаде. То я в хаті закриваюся.

Підходить ближче до хвіртки та показує у бік Дністра.

— Там колись перша вулиця в селі була, якраз до річки виходила. А як взриви почалися, то люди звідтіля потікали. Кому на кришу бриляка впаде, кому курку приб"є. Зараз діти худобу до річки пасти не водять, а як і йдуть, то до обіду тікають звідти. Сєрєни всігда в двенадцять часов кричать. Тоді взрив, знов сєрєни, і дробилка включається. А грохоту з неї не менше, ніж від взрива.

Сільський голова знизує плечима. Каже, що такі проблеми можна вирішити тільки на міжнародному рівні.

— Ми кілька разів зверталися до керівників кар"єру, — коментує перший заступник голови Ямпільської райдержадміністрації Євгеній Панов. — Вони відсилають нас до уряду Молдови. А це вже не наш рівень. Поки що ніяких відповідей на наші листи ні з Кабміну, ні з Міністерства закордонних справ не отримали.

Зараз ви читаєте новину «Каміння з кар"єру в Молдові падає на село в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі