вівторок, 01 квітня 2008 18:25

Із вінницького граніту зробили бруківку Красної площі

Автор: фото: Надія ШТУПУН
  Заступник начальника вінницького управління екології Іван Українець: ”Алмази знаходять і біля села Лугове Іллінецького району. Колись там впав метеорит”
Заступник начальника вінницького управління екології Іван Українець: ”Алмази знаходять і біля села Лугове Іллінецького району. Колись там впав метеорит”

У першу неділю квітня відзначають День геолога. На Вінниччині є одна геологічна станція — у місті Гнівань Тиврівського району. Заступник начальника вінницького управління екології 50-річний Іван Українець каже, що багато з розвіданих станцією родовищ досі не розробляється.

— Вінницькі геологи знайшли в селі Бахтин Мурованокуриловецького району найбільше в Україні родовище флюориту. Без нього неможливо виплавити сталь. Воно не розробляється. Флюорит для української металургії завозять із Росії. Також наша станція розвідала найбільше в Європі родовище каоліну (білої глини. — "ГПУ") у Глухові Козятинського району. Зараз його розробляють. Порівнюючи з іншими родовищами, на Вінниччині найбільше гранітних. Із цього каменю навіть бруківка на Красній площі в Москві зроблена.

Дорогоцінне каміння у Вінницькій області є?

— У пісках Тиврівського району геологи знаходили маленькі алмази. Очевидно, камінці були занесені річкою. Вінницькі алмази мають менше одного міліметра в діаметрі, тому ще не придумали, де їх можна застосовувати.

Алмази знаходять і біля села Лугове Іллінецького району. Колись там впав метеорит і граніт від високої температури спікся. В ньому ми знаходили вкраплення алмазів.

У Демидівському кар"єрі Жмеринського району та Іванівському Калинівського є гранат. Однак дуже мілкий. Використовують його тільки як абразивний камінь.

Чи є у Вінницькій області печери?

— Природних немає, а рукотворних чимало. У Вінниці та Вороновиці є підземні ходи. Неподалік Джурина Шаргородського району ще при Союзі були вирізані такі величезні печери, що навіть я не ризикнув ними гуляти. Їх площа більше ста гектарів. Там вирізали камінь-черепашник. Одного разу проектанти помилилися, і 30-гектарне поле провалилося в ті катакомби. Ніхто не постраждав. Але поле й досі на метри три нижче, ніж сусідні. Такі ж підземні пустоти є поблизу села Гарячківка Крижопільського району та в Піщанському районі.

Чи є у Вінниці "чорний" ринок каміння?

— У нашій області мало колекціонерів, бо майже немає дорогоцінного каміння. Одні з найбільших колекцій порід Вінниччини зібрали Володимир Мельниченко з Ямпільського району та вінничанин Анатолій Проскуров. Останній заповів свою колекцію краєзнавчому музею. Можливо, через те, що дорогоцінних рубінів чи смарагдів у нас немає, молодь не вважає роботу геологів романтичною.

Ви колекціонуєте каміння?

— Збирав, а зараз половину порозгублював, пороздавав. У робочому кабінеті тримаю тільки найцікавіші зразки. Мені дочка Люда з походів їх приносить. Усі речі несуть, а вона в рюкзак камінці збирає.

Зараз ви читаєте новину «Із вінницького граніту зробили бруківку Красної площі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі