пʼятниця, 08 лютого 2008 17:05

Із вдячності пацієнти забирають п"явок додому

Автор: фото: Аріна КАНТОНІСТОВА
  Лікар-герудотерапевт Ірина Машніцька поклала на праву ногу Вікторові Гафтанюку чотири п’явки. Він страждає на варикозну хворобу. Уже пройшов п’ять процедур. Чоловік каже, вони допомагають краще за мазі й натирання
Лікар-герудотерапевт Ірина Машніцька поклала на праву ногу Вікторові Гафтанюку чотири п’явки. Він страждає на варикозну хворобу. Уже пройшов п’ять процедур. Чоловік каже, вони допомагають краще за мазі й натирання

У кабінеті герудотерапії Вінницького радіологічного диспансеру на полиці стоять 3-літрові банки. До їхніх стінок усередині присосками вчепилися чорні п"явки.

— Усі вони вирощені в стерильних умовах на Донецькому підприємстві "Біокон" або на Львівській біофабриці, — говорить лікар-герудотерапевт 43-річна Ірина Машніцька. — Їх привозять голодними, щоб краще працювали. Одна п"явка висмоктує від 5 до 20 мілілітрів крові. Ще стільки ж потім може витекти з ранки. Через слину п"явки кров іще довго не згортається.

На ліжку з підгорнутою штаниною лежить 53-річний Віктор Гафтанюк. Трохи нижче коліна в нього вже близько десятка ран. Лікар протирає шкіру спиртом. Чекає, доки запах вивітриться, й дістає з банки п"явку.

— Якщо відчують запах парфумів, алкоголю чи крему, можуть узагалі відмовитися працювати, — каже лікар.

Приставляє п"явку до ноги пацієнта. Вона одним кінцем намацує зручне місце.

— Нічого неприємного, шкіру прокушує ніби комар,— пояснює Віктор Гафтанюк. — Головне — перебороти відчуття відрази.

Віктор Тимофійович лікує п"явками варикоз. 10 років тому йому на лівій нозі вирізали вени. Коли почалися проблеми з правою, вирішив спробувати всі можливі способи лікування.

— Це перевірений століттями метод, — підтверджує Ірина Машніцька. — П"явки ще і впускають свою слину, яка розріджує кров. Тому корисні при тромбозах, застійних простатитах. Понижують тиск, допомагають при нейросенсорній тугоухості, лікують глаукому, мігрені, геморої. Чоловікам із патологічною ерекцією, яка не спадає протягом кількох діб, вони допоможуть за півгодини.

П"явки можна ставити дітям від двох років. Для дорослих вікових обмежень немає.

— Протипоказані вони людям із анемією, малокрів"ям, низьким тиском та якщо кров  погано згортається, — веде далі лікар. — Якщо в людини була бешиха, її вірус не виводиться з організму й "засинає". Його можна знову розворушити.

Заразитися хворобами через п"явок неможливо. Після разового використання їх кидають у дезрозчин, де вони гинуть. Кілька пацієнтів із вдячності забирали їх додому. В чистій воді вони живуть півроку, перетравлюють насмоктане. Після цього їх знову можна використовувати.

За годину п"явки на нозі Віктора Гафтанюка сильно брякнуть і обвисають.

— Коли нап"ються, самі повідпадають. Кров після них іще кілька годин не згортається, тому ми замотуємо ногу жіночими прокладками, — сміється Машніцька.

Лікар може призначити від 5 до 15 процедур по одній–п"ять п"явок щоразу. Одна п"явка коштує 14–20 грн. У вартість входить обстеження та консультація лікаря.

Зараз ви читаєте новину «Із вдячності пацієнти забирають п"явок додому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі