середа, 29 квітня 2009 18:40

Іван Гамрецький: "Ми на практиці втілюємо європейські стандарти освіти"

Автор: фото: Тамара ТИСЯЧНА
  Перед входом до Вінницького соціально-економічного інституту студентки 6 курсу соціально-гуманітарного факультету Анжеліка Муц, Ірина Слепньова та Марина Смілянець обговорюють тему наступного практичного заняття
Перед входом до Вінницького соціально-економічного інституту студентки 6 курсу соціально-гуманітарного факультету Анжеліка Муц, Ірина Слепньова та Марина Смілянець обговорюють тему наступного практичного заняття

"Наш університет має коротку історію — всього 10 років, — розповідає ректор Вінницького соціально-економічного інституту університету "Україна" Іван Гамрецький. — Але вже встиг зарекомендувати себе в Україні як потужний навчальний заклад, який дає всім охочим доступ до якісної освіти. Вінницький соціально-економічний інститут — один із підрозділів університету "Україна", де навчається 2,5 тисячі студентів. Ми на практиці втілюємо європейські стандарти освіти".

Яких спеціалістів готують в інституті?

— У нас два факультети: соціально-гуманітарний та економіки і підприємництва. Готуємо за спеціальностями: здоров"я людини, документознавство та інформаційна діяльність, соціальна робота, фінанси і кредит, облік і аудит, менеджмент, правознавство, екологія й охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування, за рівнями бакалавр, спеціаліст і магістр.

Як вирішуєте питання практики та працевлаштування?

— Ми забезпечуємо студента місцем проходження практики. Працюємо практично з усіма управліннями міської та обласної адміністрацій, із санаторіями міста-курорта Хмільник, обласними лікарнями. Часто ці установи залишають наших випускників на роботу. Наші дипломи визнають і за кордоном. Так, магістр соціального-гуманітарного факультету нашого інституту Алла Студінська сьогодні працює бригадиром соціальних працівників у Лондоні.

А як із матеріально-технічною базою та кадрами?

— У нас працює 16 докторів наук, 76 кандидатів наук. Це потужний кадровий потенціал, який здатний підготувати студента на найвищому рівні. Бібліотека вузу забезпечує студентів літературою на 100 відсотків. Ми співпрацюємо з обласною бібліотекою імені Тімірязєва. Цього року завершуємо підключення до інтернет-мережі бібліотеки, завдяки чому необхідну літературу можна буде знайти ще швидше. Передплачуємо фахові журнали і газети за всіма напрямками та спеціальностями. Є п"ять комп"ютерних класів, які цьогоріч повністю оновили, підключили швидкісний Інтернет. В університеті практикується читання лекцій через Інтернет: відомий учений перебуває в Києві, а студенти — у Вінниці. Установлюємо веб-камери в них та у нас в аудиторії, і студенти спілкуються з викладачем у прямому режимі.

Практикується читання лекцій через Інтернет

Які факультативи, гуртки мають змогу відвідувати студенти?

— У нас є всі можливості для нормального відпочинку. Є актова зала, два спортивні зали: малий і великий, їдальня. Студент може вибрати співи, танці, заняття спортом. Минулого року наші студенти на п"ятих всеукраїнських спортивних іграх серед студентів-інвалідів зайняли друге командне місце серед вузів України. Цього року в травні знову поїдемо на міжнародні змагання в Крим: там будуть студенти з Польщі та Литви. Розраховуємо здобути призове місце.

У вашому вузі навчаються студенти з особливими потребами. У них окрема група?

— Таких студентів у нас близько сотні, десять із них на візках. Вони навчаються разом з усіма, і це сприяє їхній адаптації в соціумі. Відділяти їх неправильно.

Чи користуються вони пільгами і хто ще має на них право?

— Так, люди з особливими потребами (інваліди І та ІІ групи та діти-інваліди до 18 років) можуть вступити до вузу за вибором: або за результатами сертифікатів зовнішнього незалежного оцінювання, або пройти вступне тестування при вузі. Тими ж пільгами користуються і демобілізовані з лав Збройних сил України. Усі інші вступники проходять конкурсний відбір на підставі сертифікатів зовнішнього незалежного оцінювання. Мінімум становить 124 бали.

Зараз ви читаєте новину «Іван Гамрецький: "Ми на практиці втілюємо європейські стандарти освіти"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі