четвер, 25 вересня 2008 17:19

Іван Бондарчук має 15,6 тисячі гривень пенсії

За даними Пенсійного фонду, колишні депутати отримують найбільші  пенсії — від 15 до 20 тис. грн. До 10 тис. мають колишні працівники прокуратури.

Колишній депутат Верховної Ради 64-річний вінничанин Іван Бондарчук вийшов на пенсію три роки тому. Отримує 15,6 тис. грн.

— Ви ж розумієте, що колишніх депутатів не буває. Депутатом стають на все життя, — каже Іван Миколайович. — До мене й досі приходять люди скаржитися, просять допомоги у вирішенні проблем. Найбільше питань було за виплату компенсацій по 1000 гривень. Особисто в мене грошей на книжці не було, я ніколи не відкладав. Навіть коли обмінював квартиру, гроші брав у кредит, щоб доплатити різницю.

Іван Бондарчук багато витрачає на лікування за кордоном. Грошей бракує, тому хоче влаштуватися на роботу.

— Із дружиною їздимо лікуватися в Ізраїль, — каже депутат. — Поїздка обходиться у 30 тисяч доларів, тому приходиться працювати.

Бондарчук побував у багатьох країнах.

— Ще хотів би поїхати в Китай і Японію, — усміхається чоловік. — Подивився б на їхні заводи. Як на мене, там є що переймати.

65-річний Микола Мельник також пішов на пенсію з депутатського крісла. Досі керує Вінницьким обласним осередком Соцпартії. Про розмір пенсії розповідати не хоче.

— Мені на все вистачає, — каже Мельник. — Діти устроєні, жінка прєдпрєніматєль. Має свій ковбасний цех у Томашпільському районі, тому в холодильнику завжди є свіжа ковбаса. Старша дочка Світлана має своє господарство у Крижопільському районі. Найменша Катерина разом із зятьом викладають в сільхозуніверситеті Вінниці. Всі добре влаштовані, із непоганими зарплатами. Іноді ще й мені допомагають.

Комуніст Віктор Петров пенсію витрачає на проведення рок-фестивалів та інших молодіжних заходів. При зустрічі керівник осередку Комуністичної партії у Вінницькій області дає запрошення червоного кольору "До 90-річчя Ленінського Комсомолу".

Ми, прості, розкидатися грішми не можемо

— Приходьте на рок-фестиваль, — запрошує Віктор Борисович. — А знаєте на чиї кошти? Нашої Компартії. І я туди вкладаю свою пенсію. Якщо треба буде, то ми й від зарплати могли відмовитися б. Коли працював у Верховній Раді, в день получки за зарплатою приходили тільки комуністи й соціалісти, а для решти депутатів зарплата була таким дріб"язком, що по неї не йшли.

Про розмір пенсії Віктор Петров говорити не хоче.

— Я себе пенсіонером не вважаю, — каже. — Якби ви мене про партію питали, то я б вам усе розказав.

Єдиному у Вінницькій області Герою України Анатолієві Пачевському із села Радівка Калинівського району щомісяця платять 3751 грн пенсії. Він має власне господарство "Радівка", займається вирощуванням свиней і корів.

— Десь у листопаді маю відкривати молочний комплекс, — хвалиться 69-річний  Пачевський.Пенсію трачу на онуків. У мене їх багато. Один вчиться в сільхозуніверситеті в Умані, ще один закінчує школу. Двоє менших завжди чекають на якісь подарунки. От на них і трачу.


Пенсіонери, що вийшли на відпочинок із державної служби, отримують 90% від зарплати. Середня їхня пенсія — 1,5 тис. грн.

61-річний Іван Гамрецький на пенсію вийшов із посади заступника голови Вінницької обладміністрації.

— Пенсію отримую, як усі чиновники, згідно з законодавством, — каже Іван Степанович. — Але гроші така річ, що скільки б їх не було, все одно не вистачає. Отримував 200 гривень — не хватало, і тисячу двісті теж мало. Гроші витрачаю на харчі, одяг, на підтримку дітей та онуків. Зараз свят багато, до кожного вони чекають якогось подарунка. Останніх два роки навіть відпочивати нікуди не їздив. Відпочинок мав на городі, бо не назбирав гроші на поїздку. То люди з мільйонними статками можуть не рахувати. А ми, прості, розкидатися грішми не можемо.

Нині Іван Гамрецький працює ректором Вінницького соціально-економічного інституту університету "Україна". Крім пенсії, отримує також зарплатню.


Дещо меншу від держслужбовців пенсію мають науковці — 1,2–1,5 тис. грн.

Доцент, кандидат філологічних наук 80-річний Борис Хоменко досі працює на четвертину ставки на кафедрі української літератури Вінницького педуніверситету. Каже, що пенсії йому не вистачає.

— Моя пенсія — 2250 гривень, — розповідає Борис Васильович. — Хворію, тому більшість іде на ліки. У мене ще й дочки постійно хворіють і зять. Трохи їм допомагаю. Якби дали більшу пенсію, то на роботу в університет не ходив би.

У Вінницькій області 508 тис. 525 пенсіонерів. Третина з них працюють. Населення області становить 1 млн 772 тис. осіб. Із них працюють — 695 тис. людей.

Зараз ви читаєте новину «Іван Бондарчук має 15,6 тисячі гривень пенсії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі