пʼятниця, 10 серпня 2007 07:05

Іноземні архітектори розробляють для Шаргорода новобуди

Автор: фото: Юрій МУРАХОВСЬКИЙ
  У Шаргороді кулю з гумових шин діаметром 6 метрів робить архітектор Філіп Піщик з Чорногорії. 12 серпня її спустять на воду
У Шаргороді кулю з гумових шин діаметром 6 метрів робить архітектор Філіп Піщик з Чорногорії. 12 серпня її спустять на воду

94 шини пішло на виготовлення кулі — символу фестивалю "Арт-містечко: Шаргород 2007". Робив його архітектор із Чорногорії Філіп Піщик разом із місцевими хлопцями. Її спустять на воду в день завершення фестивалю 12 серпня.

— Десь того фестивалю ще не видко, — каже 39-річний житель Шаргорода Владислав Порошниченко. — Вони творять, як торік художники, десь у майстерні. Моя дитина до тих архітекторів на майстер-класи ходить. Вдома нас навчає робити всякі фігурки з бумаги.

Учасники фестивалю працюють у шкільному спортзалі. Підлогу застелили клейонкою, розставили чорні надувні крісла. Стіни завішені надрукованими на полотні фотографіями старих будівель 3 на 2 м. У кутку двоє чоловіків розфарбовують пінопласт у колір червоної цегли. З нього робитимуть макети. За довгим столом четверо розглядають на комп"ютері проект. Решта архітекторів ходить містом.

— Якось і не віриться, що такі люди приїхали, — каже місцева жителька Валентина Сташевська. — Якщо архітектори повиставляють щось таке незрозуміле, як торік художники, то, думаю, такі фестивалі у нас не приживуться.

Організатор і спонсор акції — уродженець Шаргорода москвич Олександр Погорєльський. Він вважає, що старе містечко якнайкраще підходить для творення сучасного. Тут зберігся єврейський квартал, синагога, могили єврейських святих, католицький костьол, залишки турецького валу.

Зо шість десятків архітекторів з України, Росії, Австрії пропонуватимуть нові проекти забудови. Макети з пінопласту виставлять на вулицях міста 11 та 12 серпня. Найкращі увійдуть у новий генплан.

— Обов"язкова умова — гармонія старих будівель із новими, — відзначає мер міста Тимофій Жмурко, архітектор за освітою.

Поряд із давньою синагогою проектуватимуть готель. Він має бути схожим на неї. У самій синагозі зроблять музей творів учасників фестивалю.

Організатори уже викупили місцевий гуртожиток. У ньому зроблять готель. До Шаргорода привозитимуть на мистецькі студії студентів із-за кордону. Стару забудову планують відремонтувати. Ці будиночки здаватимуть туристам.

Зараз ви читаєте новину «Іноземні архітектори розробляють для Шаргорода новобуди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі