понеділок, 24 березня 2008 17:05

Інформація про предка коштує сто гривень

Щодня до читального залу Вінницького державного архіву приходять по 20 людей. Більшість цікавляться своєю генеалогією, питають метрики.

Метричні дані жителів області в архіві є з початку ХХ ст. У Бершадському й Чечельницькому районах метричні книги збереглися частково.

Щоб знайти відомості про своїх пращурів, потрібно прийти до архівного каталогу й відшукати їхні прізвища. Потім написати заяву на ім"я директора архіву і заплатити в бухгалтерію 93 грн 46 коп. Протягом місяця вам видадуть документи на опрацювання.

— Це плата за одного родича, — розповідає провідний спеціаліст архіву 45-річний Костянтин Завальнюк. — Якщо хочете ще когось знайти, то платите стільки ж. Бухгалтерія каже, що ціни піднімуться.

Вінницький архів посідає четверте місце в Україні за кількістю книг і документів. Там їх зберігається понад 1,5 млн. Найдавніша книга датується 1541 роком. Це "Коментарі до священного письма" латиною.

Архів має п"ять сховищ. На полицях стелажів у паперових скриньках зберігаються документи. Окремо на кожну особу. Усі скриньки кодовані. Одне зі сховищ у підвалі.

— Щомісяця в нас санітарний день, — розповідає архівіст 27-річна Людмила Слушна. — Але все одно документи не в надто гарному стані. З одного боку документи нищить час, з іншого — грибок.

Нині в архіві триває ремонт. Торік із обласного бюджету виділили 1 млн 195 тис. грн. Для його завершення цього року просили ще 3 млн. Влада пообіцяла дати половину.

Зараз ви читаєте новину «Інформація про предка коштує сто гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі