четвер, 16 жовтня 2008 17:44

Григорій Заболотний обіцяє піти у відставку з Олександром Домбровським

15 жовтня депутати Вінницької облради ухвалили звернення до президента не приймати відставку губернатора Вінниччини Олександра Домбровського. Той заявив про бажання звільнитися з роботи після отриманої від глави держави догани.

— Пропоную до звернення додати пропозицію — подати президенту у відставку і вибори до Верховної Ради проводити разом з виборами глави держави, — говорить депутат від фракції БЮТ 38-річна Людмила Щербацька.

Пропозицію Щербацької депутати підтримали голосуванням, але до звернення не додали.

Чи губернатор подав офіційну заяву про відставку, дотепер невідомо. 47-річний Олександр Домбровський був на сесії обласної ради, але ясності в це питання не вніс.

— Я підтримую Домбровського. І якщо буде потрібно, зроблю такий же крок, — заявив із трибуни голова облради 56-річний Григорій Заболотний. — Не хочу жити з новопризначеним губернатором, як кішка з собакою. А в нашій області таке вже було.

Окреме звернення до Віктора Ющенка надіслали "бютівці".

— Вимагаємо припинити політику рейдерства щодо обласних адміністрацій, — каже керівник фракції Олександр Галаченко. — Відставка Домбровського негативно позначиться на соціально-економічному благополуччі області. Ми проти дочасних виборів, бо вони приведуть Україну до хаосу.

Олександр Домбровський обіймає посаду губернатора з лютого 2005 року — найдовше серед усіх перших керівників Вінниччини. Під час помаранчевої революції був міським головою Вінниці й виступив проти політики Кучми. Віктор Ющенко призначив Домбровського головою облдержадміністрації.

— Думаю, що як Домбровський 2004 року зрадив Кучму, коли відчув, як влада того похитнулася, так само він нині зрадив Ющенка, — говорить депутат міської ради Семен Ханук. — Думаю, він перекинеться до БЮТу.

У догані Домбровському йдеться, що губернатор порушив указ президента, за яким мав письмово узгодити своє відрядження до Києва на засідання Міністерства регіонального розвитку.

Чим запам"яталися губернатори Вінниччини

Микола Дідик. Березень 1992 р. — жовтень 1994 р. Перший із керівництва області вийшов з Компартії. Мав вісім будинків. Коли помер, на його могилі невідомі спалили всі вінки.

Микола Мельник. Липень 1995р. — червень 1996 р. Колишній голова колгоспу в селі Липівка. Конфліктував із мером Вінниці Дворкісом. Нині — депутат облради від Соцпартії. Конфліктує з Олексієм Порошенком через товариство "Липівка".

Анатолій Матвієнко. Серпень 1996 р. — квітень 1998 р. За його головування господарства через матеріальні труднощі так і не зібрали цукровий буряк на полях. Нині народний депутат України від НУ-НСу.

Микола Чумак. Квітень 1998 р. — липень 1999 р. Перший із вінницьких губернаторів "вибив" із держбюджету кошти на ремонт театру Садовського. Прийняв "сухий закон" — розпорядження про обмеження бенкетів у держустановах. Нині представляє інтереси компанії "Альмамесер України".

Дмитро Дворкіс. Липень 1999 р. — листопад 1999 р. Кажуть, під час об"їзду ферм вітався за руку з доярками та свинарками, а потім мив руки спиртом. Був губернатором найкоротший термін — 5 місяців.

Юрій Іванов. Листопад 1999 р. — 2002 р. Через конфлікти між головою облради та головою обладміністрації було запропоновано поставити перегородку між другим та третім поверхами у приміщенні облради та облдержадміністрації. Нині пенсіонер. Приходить на всі сесії облради й сидить у президії.

Віктор Коцемир. Травень 2002 р. — червень 2004 р. Колишній голова колгоспу, роботу починав о п"ятій ранку, наради призначав на 6.00. Під час об"їздів господарств косив кропиву та бур"яни, збирав хміль. На нараді сказав керівникам, що вони "потерпіли фетяско" і спитав "Коли у наших магазинах з"являться людські яйця?"

Григорій Калетнік. Червень 2004 р. — січень 2005 р. Був у СДПУ(о), потім перейшов до Партії регіонів. Посаду губернатора поєднував із депутатською роботою у Верховній Раді.

Олександр Домбровський. З лютого 2005 р. Через часті відрядження до Польщі відомий як губернатор-польський посол. У поїздки бере дружину.

Зараз ви читаєте новину «Григорій Заболотний обіцяє піти у відставку з Олександром Домбровським». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі