вівторок, 04 березня 2008 16:07

Голові сільської ради на подвір"я кинули гранату

Автор: фото: Михайло ПЕРКОВ
  Марія Міткевич, сільський голова Слобідсько-Кульчієвецької сільради, стоїть на своєму подвір‘ї. Вона показує ямку на землі, що утворилася від вибуху гранати. Позаду неї — мікроавтобус, який посікло осколками
Марія Міткевич, сільський голова Слобідсько-Кульчієвецької сільради, стоїть на своєму подвір‘ї. Вона показує ямку на землі, що утворилася від вибуху гранати. Позаду неї — мікроавтобус, який посікло осколками

20 лютого близько четвертої години ранку на подвір"ї голови сільської ради села Слобідка-Кульчієвецька Кам"янець-Подільського району Марії Міткевич стався вибух.

— Якраз перед вибухом виходив на вулицю, — розповідає чоловік Марії 58-річний Валерій. — Чогось собаки гавкали. Обійшов навколо. Нікого не було.

Валерій зайшов до хати, попив чаю.

— Раптом блиснуло яскраво-червоним, — додає чоловік. — Я вийшов на вулицю. Собака корчився від болю. Все в крові. Ми на ранок викликали ветлікаря. У черепі в Чопа були три осколки. У грудях такі діри, що пальці можна було встромити.

Лайку довелося усипити. Осколками посікло ґанок та дві автівки. У сусіда на горищі вибило шибку. На асфальті була воронка діаметром кілька сантиметрів.

— Не знаю, хто міг таке зробити, — говорить Марія Міткевич.    — Ні з ким не сварилася. Нікому дорогу не переходила.

Крім подружжя Міткевичів, у сусідній кімнаті спали донька Вероніка та 8-річна онука Катя. Їхні вікна виходять на дорогу.

Валерій упевнений, якби невідомий хотів кинути гранату до хати, то жбурнув би у вікно. Правоохоронці виявили на місці вибуху лише чеку. Номер на ній знищили заздалегідь.

Марія Міткевич посаду обіймає з 2006 року. 25 років працювала секретарем сільради. До цього — завідуючою фермою. 1989-го розлучилася з першим чоловіком. Вийшла заміж за Валерія.

— Його з двома дітьми покинула дружина, — каже Марія. — А в мене чоловік пішов до іншої.

До сільради входять чотири села, 1700 дворів і понад 4300 жителів. Найближчий населений пункт сільради, село Жовтневе в передмісті Кам"янця-Подільського. Сотка землі там коштує $3 тис.

1993 року рішенням сільради 256 га землі передали під полігон тодішньому військовому училищу, нині військово-інженерний факультет при Подільському державному аграрно-технічному університеті.

2005-го тодішній голова сільради звернувся до командування училища з проханням повернути частину земель. 2006 року Марія Міткевич знову звернулася до командування.

— Ніякої відповіді, — каже Міткевич. — 2007 року писала до Міністерства оборони. Там запропонували віддати 60 відсотків земель військовослужбовцям. Ішлося про 18 гектарів.

2007-го депутати сільради прийняли рішення про надання військовослужбовцям 20% земель від 18 га.

На місці колишнього полігона сільський голова хоче збудувати дитсадок, спортивний майданчик, виділити землю під церкву, молитовний дім та індивідуальне будівництво.

Восени група з чотирьох депутатів винесла на сесію рішення про відокремлення села Жовтневого від сільради. До ініціативної групи входить Олексій Пшитаковський, син колишнього голови Слобідсько-Кульчієвецької сільради. Він заступник начальника земельного відділу Кам"янець-Подільського району.

Нині з усними заявами про надання земельних ділянок під індивідуальне будівництво до Марії Міткевич звернулося понад 150 осіб, які живуть у чотирьох селах Слобідсько-Кульчієвецької сільради.

Зараз ви читаєте новину «Голові сільської ради на подвір"я кинули гранату». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі