четвер, 22 жовтня 2009 17:31

Газову угоду з Росією треба змінити після виборів

Схоже, найближчим часом Україну очікує нова газова війна з північним сусідом. Наша країна майже не має шансів перемогти в двобої, оскільки російська сторона може відстоювати інтереси на юридично обґрунтованих підставах. Росіяни посилатимуться на газову угоду, укладену з Юлією Тимошенко.

Прем"єр-міністр неодноразово заявляла про наміри України 2010 року істотно скоротити імпорт природного газу. Мовляв, угода дозволяє за три місяці до завершення контрактного року подавати пропозиції про заплановані обсяги закупівлі блакитного палива. Подача пропозиції не повинна класифікуватися як спроба змінити контракт.

На це голова правління російського "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що компанія не знижуватиме обсяги поставок Україні:

— Україна нехай виконує зобов"язання. Що написано в контракті — так і буде.Україна може і повинна платити за газ у повному обсязі — в неї є гроші.

Виконання вимог "Газпрому" для України може зумовити додатковий девальваційний тиск на гривню, оскільки потрібно більше валюти для розрахунків із Росією. Альтернативні варіанти розв"язання проблеми спричинять або майнові, або політичні втрати.

Юлія Тимошенко продовжує заперечувати помилки:

— Згідно з контрактом, в України є право замовляти той обсяг газу, який їй необхідний. Крім того, в угоді передбачене право відхилення на 20 відсотків або в бік збільшення споживання, або в бік зменшення, — каже вона. — Ми замовимо на наступний рік рівно стільки газу, щоб задовільнити Україну. Це буде значно менше, ніж минулими роками, тому що ми скорочуємо споживання газу і переходимо на електроенергію, вугілля, відновлювальні джерела енергії.

2010 року припиняється дія 20-відсоткової знижки на газ

За даними "Нафтогазу", Україна пропонує 2010-го знизити обсяг закупівлі з 52 млрд куб. м до 33,75 млрд куб. м, що дозволить їй імпортувати 27 млрд куб. м без пред"явлення Росією штрафних санкцій за недобір.

У газовій угоді передбачено умову "бери та плати". Згідно з нею, "Нафтогаз" повинен придбати мінімум 80% від визначеного в контракті річного обсягу природного газу. Це означає, що цьогоріч треба закупити щонайменше 32 млрд куб. м, а починаючи з наступного — від 41,6 млрд куб. м. Перші три квартали цього року "Нафтогаз" майже  щомісяця порушував угоду, споживаючи менше обумовлених обсягів.

Пропозиції Тимошенко щодо скорочення закупівлі газу 2010 року призводять до втрат для "Газпрому" щонайменше $3,8 млрд. Природно, очікувати поступок марно.

На думку президента України, лише за перше півріччя "Газпром" може пред"являти "Нафтогазу" штрафні санкції на $5,25 млрд. Поки що російський прем"єр Володимир Путін заявляє про відмову пред"явлення штрафних санкцій. Але жодні відповідні угоди не підписані.

2010 року припиняється дія 20-відсоткової знижки на газ, що дозволяє Україні платити $208 за 1000 куб. м. У цих умовах "Газпром" бачить наступне: умови України формують для нього 2010 року валютний потік обсягом $7,02 млрд, а реалізація положень контракту — як мінімум $10,816 млрд. $3,8 млрд різниці — значна мотивація для боротьби.

У поточних умовах газовий контракт із Росією призводить до банкрутства "Нафтогазу". Він залишається споживачем величезних державних дотацій.

Укладену газову угоду треба змінити одразу після виборів, оскільки вона підриває економічну потужність України і ставить під сумнів суверенітет нашої держави.

Зараз ви читаєте новину «Газову угоду з Росією треба змінити після виборів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі