пʼятниця, 25 січня 2008 17:04

"Гаррі Поттера" більше читають холерики

Автор: фото: Олена ПЕТРИК
  Психотерапевт Інна Яворська прочитала п’ять книг про Гаррі Поттера, щоб краще зрозуміти свого пацієнта
Психотерапевт Інна Яворська прочитала п’ять книг про Гаррі Поттера, щоб краще зрозуміти свого пацієнта

Минуло 10 років від виходу першої з сімох книг про Гаррі Поттера британської письменниці Джоан Роулінґ.

Нині ці книжки на першому місці в рейтингу продажів у магазинах Вінниці та України в цілому. Церковні лідери різних конфесій говорять, що вони популяризують окультизм і магію. Психотерапевт 31-річна Інна Яворська з Вінницької обласної психіатричної лікарні ім. академіка Ющенка не згодна з думкою, що книга несе загрозу.

— Чотири роки тому до мене звернулася мама восьмирічного хлопчика, — каже Інна Яворська. — У нього був стрес після розлучення батьків. Коли ми почали розмовляти з дитиною, він розповідав про своє життя виходячи з поведінки героїв "Гаррі Поттера". Своїх товаришів називав друзями Гаррі. Маму — тіткою Поттера. Він казав: "Ну ви пам"ятаєте, як вони себе ведуть у школі? У нас тоже такі стосунки". Аби краще зрозуміти пацієнта, я прочитала цю книжку. Вона мені дуже сподобалася.

У ній багато толкових речей. Вона навчає дружби, відданості й солідарності. Читач уявляє себе в образі головного героя, почувається в центрі уваги. Разом із ним вони проходять різні випробування. Головне, що в результаті виходять переможцями. Книга навчає мислити нестандартно.

Що поганого виховує книга в дітей?

— Я б не сказала, що в ній є щось погане. Якщо дитина повністю поринає в читання, то тут варто дивитися індивідуально. Це просто червоний маячок, що сигналізує: в дитини якісь негаразди. Це не означає, що вони пов"язані з Поттером. Проблему треба шукати в іншому. Треба вести малюка до психологів.

Ці діти сподіватимуться жити за допомогою чарівної палички...

— До дев"яти років діти живуть у казці. Вірять у Діда Мороза, в те, що іграшки розмовляють. Читаючи цю книгу, вони вірять у справжність магічних героїв. Але виростаючи, приймають життя як воно є. "Поттер" допомагає знайти вихід зі скрутного становища. Діти пам"ятають, як це робив Гаррі.

Не сказала б, що діти читають тільки "Гаррі Поттера". Просто він найбільше розрекламований. Я проводила невелике дослідження — "Поттера" більше читають холерики. Меланхолікам книга не цікава.

Чим пояснити популярність дитячої книги серед дорослих?

— Ми всі родом із дитинства. Крім того, її сюжети настільки захоплюючі, що відірватися неможливо. Я прочитала п"ять частин на одному диханні. Треба віддати належне письменниці. У неї гарний стиль та чудова фантазія.

Зараз ви читаєте новину «"Гаррі Поттера" більше читають холерики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі