четвер, 07 серпня 2008 19:18

Франтішек Лізна дійшов із Португалії до Гайсина

 

Чеський монах 67-річний Франтішек Лізна в червні розпочав пішохідну месу за маршрутом португальське місто Фатіма — чеська Прага — кримський Херсонес. Минулого тижня він дістався Вінницької області, райцентру Гайсин. Зупинився у готелі із однойменною назвою.

— 60 гривень одна ночь — то єсть очень дорого! — хитає головою монах, вбраний у футболку й шорти. — Я — не аскет, а в готель нєт душ, горячий вода…

Мова Франтішека — поєднання чеської, англійської, російської. Говорить із західно-українським акцентом. Мати Лізни родом із закарпаття. Чернець захоплено відгукується про смачну їжу в українських кафе й особливо — борщ. За 25 днів подорожі Україною монах витратив 1248 грн.

Чоловік розповів, що мандрує пішки, бо "Так Богу угодно". 1975 року за 44 дні чернець пройшов Чехословацьку Республіку. Ходу зробив із тюрми, де відсидів п"ять років за активну релігійну діяльність.

Гардероб і спальний мішок Франтішека важать 16 кг. Чоловік не має ані мобілки, ані радіо. Де застане ніч, там і зупиняється. Люди бояться пускати іноземця в оселі, тому трапляється ночувати надворі. Недоброзичливих на своєму шляху не зустрічав.

— Бог помогаєт, — усміхається.

Монах хоче дійти до гори Кременець поблизу Севастополя, де колись Кирило та Мефодій знайшли останки Святого Климента. Вірить, що Бог допоможе здолати йому тисячі кілометрів й хворобу. Уже три роки в організмі Франтішека прогресує рак. Рік тому лікар сказав чоловікові, що той помре за 2 год.

Враження від подорожі чернець записує у щоденника.

Зараз ви читаєте новину «Франтішек Лізна дійшов із Португалії до Гайсина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі