четвер, 31 січня 2008 20:22

Фото планет Михайла Бондаренка відзначили поляки

В одній кімнаті приватного будинку 39-річний хмельничанин Михайло Бондаренко розмістив офіс. У ньому чоловік відповідає на дзвінки. Він торгує астрономічним обладнанням через інтернет-магазин www.astromagazin.net.

Серед різних коробок виділяється великий телескоп. Через нього чоловік спостерігає за небесними світилами та робить фотознімки.

— Ось ця маленька цятка — це буря на Сатурні, — Бондаренко показує на ноутбуці фотокартку Сатурна. — Завдяки цій фотографії ми увійшли в історію. Зняли її торік у січні. Нас випередили лише французи, і то випадково. Ми подумали, що це соринка на матриці камери. Лише через кілька годин визначили, що ця цятка рухається. Виставили цей знімок другими на сайт американського космічного агентства NASA APOD (apod.nasa.gov).

Якість Михайлового фото бурі на Сатурні краща ніж французького, хоча і зроблене воно гіршою апаратурою.

Бондаренко побував на зборах любителів астрономії в Україні, Росії, Польщі.

— У сьомому класі з лінз для окулярів створив свій перший телескоп, — згадує Михайло. — Подивився на Місяць. Відчуття, що ти розглядаєш об"єкт на відстані 300 тисяч кілометрів, — вражаюче!

1986 року батько купив Михайлові справжній телескоп.

— Тоді він коштував шалені гроші — 130 рублів, — згадує Бондаренко. — Діаметр головного дзеркала 65 міліметрів. На той час це був хороший апарат.

Нині чоловік має потужний телескоп системи Максутова-Кассегрена з діаметром дзеркала 235 мм. Коштує $4 тис. Таких серед українських аматорів два. Другий — у Сергія Вербицького. Телескопом керує комп"ютер. Апарат може проводити фотозйомку.

Якісній зйомці космічних об"єктів заважає світло міських ліхтарів. Щоб зробити хороше фото, чоловік виїжджає на природу.

Роботи Бондаренко безплатно відсилає на закордонні інтернет-сайти. Польський сайт любителів астрофотографії 2007-го відзначив його фотокартки Місяця, Марса, Сатурна. Із п"яти номінацій вони посіли три перші місця. Їхній рейтинг визначали відвідувачі сторінки.

— Це заняття все більше мене захоплює, — усміхається Михайло. — Можливо, цих зірок уже не існує, а ти дивишся на їхнє світло. Така собі машина часу.

Зараз ви читаєте новину «Фото планет Михайла Бондаренка відзначили поляки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі