четвер, 30 липня 2009 18:08

"Формуються мережі скуповування голосів виборців"

  Тарас Березовець вважає, що ситуація з фаворитами виборчих перегонів навряд чи зміниться
Тарас Березовець вважає, що ситуація з фаворитами виборчих перегонів навряд чи зміниться

Про те, чим уже відзначилися бігуни на президентську дистанцію, хто є фаворитом виборчих перегонів, і яку роль відведено "технічним кандидатам" — про це в розмові з політологом, директором піар-групи Polittech ТарасомБерезовцем, 34 роки.

Що буде визначальним у майбутніх президентських перегонах? Беззаперечного фаворита немає, монополії на адмінресурс — також…

— Однозначної переваги завдяки адмінресурсу жоден із кандидатів не отримає. Свою роль відіграють брудні виборчі технології, насамперед підкуп — те, що ми бачили на виборах столичного мера й Київради. Уже формуються мережі скуповування голосів виборців по регіонах. В умовах кризи можливості для реалізації цієї схеми зростають: люди зараз охочіше продаватимуть свої голоси. Вирішальною буде й боротьба ідей: хто що пропонуватиме для виходу країни з кризи. У непрогнозованих умовах кризи шанси отримують політики другого-третього ешелону. Хоча ситуація з фаворитами виборчих перегонів, Віктором Януковичем і Юлією Тимошенко, навряд чи зміниться. Переважно точитиметься боротьба за третє–п"яте місця, на які претендують Арсеній Яценюк, Володимир Литвин, Сергій Тігіпко, Петро Симоненко, Інна Богословська — з прицілом на дострокові парламентські вибори.

На вашу думку, прізвища кандидатів, які пройдуть до другого туру, настільки очевидні, що варіантів немає?

— Зберігається помітний відрив двох лідерів перегонів від решти потенційних кандидатів. За третю позицію на п"єдесталі змагається Арсеній Яценюк. Але картина може змінитися, оскільки розчаровані виборці отримали альтернативу в особі інших політиків — Гриценка, Тігіпка, Богословської, Тягнибока. Голоси невдоволених громадян будуть розпорошені. Тимошенко та Янукович зберігають свого виборця. І півфінальний відрив між цими двома і рештою кандидатів буде, думаю, понад 5 відсотків.

Тимошенко і Янукович зберігають свого виборця

Іноді до списку технічних кандидатів "закидають" не лише Сергія Тігіпка, а й Арсенія Яценюка. Дехто називає їх "політичним теххолдингом" Віктора Пінчука (мільярдер, зять Леоніда Кучми. — "ГПУ"), третя учасниця якого — Інна Богословська.

Якщо подивитися біографії Яценюка, Тігіпка й Богословської, то всі вони в той чи той період були близькими до Пінчука та брали участь у різних проектах, до яких він був причетний.

Чому Віктор Ющенко зробив ставку на Ігоря Тарасюка, призначивши непублічного шефа Держуправління справами керівником своєї виборчої кампанії?

— Проблема — брак досвідчених менеджерів, яким президент довіряє. Від Ющенка пішли, по суті, всі, хто міг би очолити його виборчу кампанію. Вибір залишився невеликий — Ігор Тарасюк, Віра Ульянченко і Роман Безсмертний. Президент обрав Тарасюка. Очевидно, Ющенка найбільше цікавили його комерційні здібності, його здатність залучити до виборчої кампанії додаткові фінанси.

Що стоїть за "таємною вечерею" Яценюка з Тарасюком (її свідками стали журналісти інтернет-видання "Українська правда")?

— Арсенію Петровичу ставили це запитання в ефірі телеканалу ICTV. Але він "зіслизнув", не давши конкретної відповіді. Те, що про зустріч стало відомо громадськості, для нього — неприємний факт. Це було зрозуміло і за його реакцією в ресторані, де він попросив свою охорону вивести журналістів, які стали свідками його розмови з Тарасюком. Яценюк усіляко намагається заперечити свій зв"язок із Віктором Ющенком. Тому йому вкрай невигідно, щоби просочувалася будь-яка інформація. Співпраця Яценюка з людьми президента і його Секретаріатом має пояснення. Арсенію Петровичу потрібна допомога адмінресурсу, він розраховує, й небезпідставно, на те, що Секретаріат посприяє. Тоді участь Ющенка у виборах зведеться більше до технічної ролі: максимально допомогти Яценюку досягти якнайкращого результату.

Наскільки політики перебірливі в доборі політтехнологів? Яценюку, приміром, закидають співпрацю з групою російських піарників, яким приписують авторство поділу України на три сорти (на минулих президентських виборах).

— Це вибір Арсенія Петровича. Хоча він і заперечує факт співпраці з групою Тимофія Сергєйцева і каже, що ніколи не працював із політтехнологами. Але жодному політику, який входить до вищої ліги, без послуг політконсультантів не обійтися. Хоча б тому, що він фізично не встигатиме діяти на всіх фронтах. Штаби основних кандидатів працюватимуть зі своїми перевіреними групами вітчизняних політтехнологів. Хоча, очевидно, залучатимуть і закордонних фахівців — російських, американських. Але, звичайно, не на провідні ролі. У Яценюка інша ситуація: він новенький, і йому особливо нема з кого вибирати. Йому вже нав"язано групу російських технологів — Пінчуком. Як це дасться взнаки під час кампанії? Думаю, ефект буде радше негативним.

Зараз ви читаєте новину «"Формуються мережі скуповування голосів виборців"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі