четвер, 26 листопада 2009 18:00

Електронні рулетки вимірюють площу кімнати за кілька секунд

Автор: фото: Тетяна ЩЕРБАТЮК
  Технік Вінницького БТІ Вадим Добржанський (ліворуч) та інженер Сергій Панченко вимірюють лазерною рулеткою висоту підвалу біля багатоповерхівки в центрі Вінниці
Технік Вінницького БТІ Вадим Добржанський (ліворуч) та інженер Сергій Панченко вимірюють лазерною рулеткою висоту підвалу біля багатоповерхівки в центрі Вінниці

Вінницьке міське бюро технічної інвентаризації придбало 20 електронних лазерних далекомірів. Їх замість рулеток використовуватимуть для визначення розмірів житла.

— Дуже зручно працювати з цими вимірювачами. Вони маленькі, легенькі, зразу показують і довжину, і ширину, і висоту приміщення. Тільки приставив його на одну стіну, і на табло висвітилася відстань до іншої, — 25-річний Вадим Добржанський, технік із вінницького БТІ, прикладає лазерний далекомір до стіни, натискає кнопку. На табло з"являються цифри. На протилежній стіні видно червону цятку — слід лазерного променя.

Раніше працівники користувалися звичайними рулетками. Без сторонньої допомоги виміряти довжину та висоту стін було неможливо.

— Ця техніка допомагає скоротити час на обмірювання в п"ять разів. Якщо приміщення має складну конфігурацію, то мінімум удвічі, — вважає Добржанський. — Якщо, наприклад, не можеш підійти до якоїсь стіни, можна визначити висоту здалека. Достатньо провести лазером від підлоги до стелі. Відстань зафіксується на табло. Узагалі тут маса цікавих функцій, які полегшують нам роботу. На вулиці теж можна робити виміри, але в сонячну погоду слід одягати спеціальні окуляри. Бо без них червоної точки не побачиш.

Для вимірювання з кутів є спеціальний упорний штифт.

— Це просто находка для нестандартних приміщень, коли тільки довжини-ширини-висоти мало для обчислення площі та об"єму, — продовжує технік. — Особливо багато таких кімнат на вулиці Зодчих, у новому мікрорайоні Поділля, де кожна квартира будується за індивідуальним проектом.

Далекомір коштує 1200 гривень

— Якщо ж стіна розташована назовні й променю немає куди впертися, ми використовуємо планшет, — додає інженер виробничої групи Сергій Панченко, 25 років. Ставить пластиковий планшет навпроти лазерного променя. На пристрої з"являється червона цятка, табло показує відповідну цифру.

Далекомір коштує 1200 грн.

— Майже всі техніки в нас забезпечені новим обладнанням, — говорить заступник начальника БТІ Діна Нагірняк, 45 років. — Дані з далекоміра вносять зразу в комп"ютер. Усі креслення роблять теж там. Завдяки цьому значно скорочується час на виконання робіт. До того ж накопичується своя база. Це теж полегшує роботу, якщо в замовників аналогічна планіровка.

У БТІ додатково придбали 14 комп"ютерів. Тепер проекти та ескізи об"єктів нерухомого майна створюють не вручну, а в електронному вигляді. Це також дасть змогу прискорити процес виготовлення потрібної замовнику документації. Вартість робіт не змінилася.

Зараз ви читаєте новину «Електронні рулетки вимірюють площу кімнати за кілька секунд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі