середа, 24 жовтня 2007 07:05

Допомогу на дітей збільшили до 130 гривень на місяць

Автор: фото: Валентина МУРАХОВСЬКА
  Начальник управління праці та соціального захисту Замостянського району Вінниці Василина Яворська
Начальник управління праці та соціального захисту Замостянського району Вінниці Василина Яворська

Із жовтня збільшили виплати з догляду за дитиною до 3 років для жінок, які працювали. За жовтень вони вже отримають 130,64 грн.

— А ті, хто до декретної відпустки не працював, отримуватимуть як і раніше 90 гривень, — розповідає начальник управління праці та соціального захисту Замостянського району Вінниці 39-річна Василина Яворська. — Разову допомогу в розмірі 8,5 тисяч гривень виплачуватимуть так само частинами — 3,5 тисячі після народження дитини і по 425 гривень щомісяця протягом року.

Скільки виплачується за другу дитину?

— Так само — 8,5 тисяч. Після виборів стали ходити чутки, що на другу дитину платитимуть більше, але поки що змін у законі нема. Якось навіть жіночка прийшла сваритися, мовляв, обіцяли виплатити 10 тисяч гривень. Якщо ж людина отримала менш ніж потрібно, то повинна взяти в банку роздруківку по виплатах і з нею прийти в соцзабез. Інспектори звірять документацію, недостачу доплатять.

Чи багато матерів-одиначок?

— За останній рік їхня кількість у місті збільшилася майже вдвічі. Зараз таким матерям виплачується на дитину до 6 років 141 гривня, а на дитину з 6 до 18 років — 181 гривня.   Безробітні жінки отримують 235 гривень до 6-річчя дитини й 302 гривні — до 18-річчя. Мати-одиначка — це не обов"язково незаміжня. Вона може зареєструвати дитину сама. При цьому заявити, що живе без чоловіка, навіть якщо офіційно заміжня. Таким чином жінка отримуватиме допомогу, як мати-одиначка. І ми з цим нічого не можемо зробити.

Які документи треба надати, щоб отримати разову допомогу?

— Потрібна заява матері, довідка про народження дитини й довідка з РАЦСу про надання допомоги. Мати, яка відмовилася від дитини в пологовому будинку, допомогу не отримає в жодному соцзабезі. Кошти перерахують у дитбудинок, який взяв на виховання малюка.

Чи виплачують допомогу, коли дитина народжується мертвою?

— Мати отримує 3,5 тисячі гривень як лікарняні.

Чи перевіряють, куди витрачають кошти батьки?

— Соціальні інспектори постійно ходять по місцях фактичного проживання дітей і дивляться, чи є в них коляска, ліжечко, чи доглядають їх дорослі. Ми маємо право вимагати чеки за куплені речі, але нам іще не доводилося цього робити.

Серед ваших знайомих є люди, які скаржаться на малу допомогу?

— Так. Насправді ця допомога дуже мізерна. За неї можна купити лише хорошу коляску, ліжечко та перший одяг. А далі грошей, які виплачуються помісячно, ледь вистачає на харчування мами та дитини.

Зараз ви читаєте новину «Допомогу на дітей збільшили до 130 гривень на місяць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі