пʼятниця, 07 грудня 2007 18:14

До святкового солдатського обіду додали три цукерки

Автор: фото: Валентина МУРАХОВСЬКА
  Василь Сокол (праворуч) обідає розсольником в їдальні у частині. Хлопець каже, що в армії він поправився. Вдома м’ясо їв лише у свята
Василь Сокол (праворуч) обідає розсольником в їдальні у частині. Хлопець каже, що в армії він поправився. Вдома м’ясо їв лише у свята

Минулого четверга в День Збройних сил України військова частина окремого полку зв"язку у Вінниці мала святковий обід. О 13.30 біля вхідних дверей їдальні вишикувалися понад 60 солдатів. Проходять по одному, не штовхаються. У прохолодній їдальні роздягаються неохоче. Батареї ледь теплі.

— О, сьогодні в нас десерт є — канфєти, — весело вигукує з дверей столової 18-річний Сергій Довгань і йде до залізної стійки по обід.

У тарілках парує розсольник. На друге — гречана каша з котлетою, вінегрет. На підносі лежать два види печива — з кремом і звичайне до чаю.

Хлопці підходять по печиво. Працівниця їдальні дозволяє брати тільки по три штуки. Подає кожному по дві цукерки "Ромашка" та одну "Ластівка". Сергій питає, чи можна взяти ще.

— Не можна. Усім порівну, — відказує жінка.

Сергій — родом із Львівщини. Мати його відразу попереджала — приїздити до сина не буде. Солдатських грошей обмаль. Солодке хлопець любить, але купує нечасто.

Чотири місяці тому їжу в частині окремого полку зв"язку почала готувати приватна фірма "Босна" з Києва. Це підприємство виграло тендер на харчування солдат. Воно найняло працівників для їдальні військової частини. Тепер, за словами 38-річного підполковника Олега Татаріна, солдати не заступають у наряди по кухні та не чистять картоплю. Цю роботу "Босні" оплачує Міністерство оборони.

На харчування одного солдата виділяють 29 грн на день. Головний кухар 40-річна Олена Печора каже, що цих коштів достатньо.

— Щодня на одного солдата отримуємо по 200 грамів м"яса та 150 грамів риби. Тричі на день даємо щось м"ясне, — говорить Печора. — Або котлети, або тушкуємо м"ясо, або рибу жаримо.

На свято військовикам у меню додали солодкого.

— Колись м"ясні котлети давали тільки в дні державних свят, — зауважує Олег Татарін.

Солдати розбирають тарілки й одразу запитують, чи є добавка.

— Не хочу ту кашу, вона недобра, — відказує один із них. — Лучше ще одну котлету з"їв би.

Один із хлопців десерт ховає в кишеню.

— Сєрий, цукерки розтануть — і будеш шоколадний заєць, — жартують до нього. — У нас же дєвок немає, щоб з"їсти в тебе шоколад.

В їдальні харчуються лише призовники строкової служби. Контрактники їдять за власний кошт поза частиною.

— Я вдома так не їв, як тута, — розповідає 20-річний Василь Сокол з села Мислині Горохівського району Волинської області. — М"ясо бачив тільки по великих празниках. У нас сім"я дуже бідна. Тут добре наїдаюся, даже трохи поправився.

— На День незалежності, крім цукерок і печива, давали ще банани, — розповідає кухарка. — А на Новий рік будуть мандарини та цукерки.

Зараз ви читаєте новину «До святкового солдатського обіду додали три цукерки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі