четвер, 15 травня 2008 19:33

До південних районів Вінниччини газ проведуть з Молдови

 

Із 27 районів Вінниччини майже повністю газифіковані Калинівський, Хмільницький та Козятинський. Торік газ отримали 40 сіл області. Без газу залишаються п"ять південних районів: Чечельницький, Піщанський, Могилів-Подільський та Мурованокуриловецький.

— Тридцять років тому пообіщали, що газ проведуть. Усе село чекало його як другого пришестя! — радіє 53-річна Лідія Кулик із села Вишенька Хмільницького району.

8 травня у Вишеньці підключили до газу 168 хат. Ще 56 отримають його 1 червня. Класти труби почали у вересні.

— Держава виділила 900 тисяч гривень, — каже сільський голова Вишеньки Олександр Кирилюк, 45 років. — Щоб підтягнути труби до хати, люди платили по 3 тисячі гривень. Провести до себе від нас газ хочуть села Малий Остріжок та Червоний Степ.

До Вишеньки приїхав губернатор Олександр Домбровський, 45 років. Символічний факел запалили у крайній хаті, де мешкає подружжя Бондаренків.

Господиня проводить губернатора всередину. У веранді стоїть нова плита та конвектор. Разом розбивають на сковорідці десяток яєць.

— Мені останнім часом везе, — шепоче 58-річній Павліні Бондаренко. — У листопаді того року в лотереї "Хто там?" виграла квартиру під Києвом, машину та мікроволновку.

Із 60 сіл Хмільницького району за останні роки газифікували шість. Газ залишається провести до Слободи Кустовецької, Крижанівки, Осичної, Ольгіно. Жителі цих населених пунктів мають самі зібрати гроші на прокладання труби.

2008-го газифікують села Якушенці та Зарванці Вінницького району, Новоживотів Оратівського та Воробіївку Немирівського районів.

До 2010 року планують розпочати газифікацію Ямпільського району. Газопровід до Ямпільщини планують протягнути дном Дністра з сусідньої Молдови.

— Так можна дати газ одразу в шість південних районів, — каже губернатор Олександр Домбровський, який проводив переговори з президентом Молдови. — Хоча це дорого. Доцільніше південний регіон перевести на енергетичне опалення.

На Вінниччині газифіковано 628 населених пунктів — 598 сіл та 30 містечок. Не мають газу 838. Для газифікації всієї області потрібно 1,5 млрд грн. Торік із Держбюджету виділили 16 млн грн. Цьогоріч — учетверо менше.

Зараз ви читаєте новину «До південних районів Вінниччини газ проведуть з Молдови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі