вівторок, 23 вересня 2008 17:55

До кінця року яйця подорожчають до 12 гривень

Автор: фото: Юрій МУРАХОВСЬКИЙ
  Ірина Лебідь продає яйця на вінницькому Центральному ринку. Жінка каже, що ціна за тиждень піднялася на гривню. Незважаючи на це, покупці беруть яйця лотками
Ірина Лебідь продає яйця на вінницькому Центральному ринку. Жінка каже, що ціна за тиждень піднялася на гривню. Незважаючи на це, покупці беруть яйця лотками

"Люди добрі, десяток яєць уже сім гривень,  — бідкається пенсіонерка Надія Гавриленко, 65 років. — А тиждень тому були по п"ять п"ятдесят. І це лиш початок осені. А шо зимою буде? Десяток яєць буде півпенсії".

Жінка кладе в торбину п"ять яєць. Каже, що хотіла купити більше, але за таку ціну мусить економити.

— Ми змушені піднімати ціну, бо якщо цього не зробимо, наша фабрика працюватиме в збиток, — пояснює менеджер Яришівської птахофабрики, що на Вінниччині, Валентина Козачок. — Торік курей купували по 14,5 гривні, а цьогоріч змушені по 35 гривень за штуку. Подорожчали корми, медикаменти. У весняно-літній період виробництво яєць для нас було збитковим, а птахофабрика взяла кредит на закупівлю нового обладнання.

До зими курячі яйця подорожчають на 50%. За прогнозами птахофабрик, десяток коштуватиме від 10 до 12 гривень.

— Подорожчають, то не будем їсти, — говорить 30-річна Аліна Батюк.

Щотижня жінка купує 2 десятки яєць.

— За 12 гривень я їх точно купляти не буду, — відказує жінка. — Щоранку даю малому варені яйця на сніданок, тоді готуватиму курячі крила. Вони по 17 гривень і нібито дорожчати не мають.

За десяток домашніх яєць на ринку привокзальному просять 10 гривень.

— Інкубаторні подорожчали, то й ми дорожче продаємо, — пояснює Галина, 40 років. Жінка не називає свого прізвища. — Но домашнє яєчко набагато полєзніше. Ми своїм курочкам не колемо ніяких антібіотіків і не даємо лікарств. Це екологічно чисті продукти.

— Да, а шоб курчата не здихали, ви їм хіба пеніцілін не даєте? І стимуляторами росту пічкаєте, — долучається до розмови жінка, яка торгує печивом та цукерками. — Як інкубаторне купляєш, то хоть в чомусь увєрєнна. Його санстанція провіряє, є дата виробництва. А на базар можуть принести те, що давно спортилось. У мене так дитина була отравилась — два тижні в реанімації лежала, а претензії пред"явити не було кому.

— Нам яйця привозять із сертифікатом якості, — запевняє Аліна Редько. — У ньому вказується дата реалізації. Якщо термін продажу партії закінчується, ми повертаємо їх на фабрику, а вони утилізують.

Зараз ви читаєте новину «До кінця року яйця подорожчають до 12 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі