понеділок, 21 січня 2013 05:00

Дітей з ожирінням лікують безкоштовно

Автор: фото: Тетяна САРАХАН
  Ангеліна Сливняк тренується на велотренажері одразу після сніданку. Заняття у спортзалі діти мають тричі на день. З ожирінням у Вінницькому санаторії лікуються семеро дітей
Ангеліна Сливняк тренується на велотренажері одразу після сніданку. Заняття у спортзалі діти мають тричі на день. З ожирінням у Вінницькому санаторії лікуються семеро дітей

Два тижні тому у Вінницькому обласному кардіоревматологічному санаторії почали лікувати дітей з ожирінням.

— Щороку на облік ставимо тисячу дітей  із зайвою вагою. Вже маємо понад вісім тисяч діток із цією проблемою, — пояснює ендокринолог обласного диспансеру Оксана Фіщук. — Найбільше дітей із зайвою вагою у Томашпільському, Тульчинському, Калинівському, Могилів-Подільському й Теплицькому районах. Усе через неправильне харчування. Діти їдять багато картоплі, макаронів, замість м'яса та риби.

У вівторок, 15 січня їдемо в санаторій. О дев'ятій ранку діти снідають пісною гречкою, вареною рибою та шматком хліба. Запивають чаєм без цукру.

— Тут всьо добреньке, на обід дамо їм капусняк, кусочок відвареної курки і яблучний узвар, — прибирає зі столу медсестра Лідія Буран.

За 15 хв. діти з'їдають майже все з тарілок. Деякі залишають хліб.

— Мама сміється, шо приїду додому кістками трясти. Але то навєрно ше не скоро станеться. Вчора перший раз обміряла талію і бедра. Важу 83 кілограми, — каже стиха 15-річна Марія Персюн із села Дмитрашківка Піщанського району. — Брат із сестричкою такі ж пухкенькі, як і я. Мама сидить дома, то нам щодня щось смачненьке виготовляє. Я люблю пиріжки, булочки, макарони, солодкі пироги.

Дітям розпланували день погодинно. Годують шість разів на день невеликими порціями. Постійно тренуються. До тренажерного залу заходять семеро дітей з ожирінням. Троє сідають на тренажери, подібні до велосипедів. Решта на апарати для качання пресу та стають на круг для корекції фігури.

— Крутим, крутим педалі жвавіше, — слідкує медсестра фізкабінету Світлана Кондратюк.

У 9-річної Ангеліни Сливняк із Чечельника за 10 хв. тренування з'являється піт на чолі. Дівчина втирається рукавом кофти, він одразу мокріє.

— Не можу вже, але дальше буду крутити, бо дуже хочу похудати. Через те, що товста, мене постійно в школі обзивають бєрємєнною. Обідно, але стараюся не обращати вніманія, — каже Ангеліна. — Бабушка взяла сюда путьовку, вона ж мене і розкормила, бо мама вже давно їздить на роботу в Київ. Я харчами не перебираю. Їм всьо, що бабуся дає. Дуже люблю картошку і яйця.

За годину закінчується тренування. Діти йдуть у ванний зал. Приймають ванни з гідромасажем, морською сіллю та лавандою.

Ангеліна лягає у воду, лежить 10 хв. Її шкіра починає червоніти. Медсестра Тетяна Павленко наказує виходити з води.

— Хочу втратити 3-4 кілограми, — пояснює Ангеліна. — Ми ж тут постоянно тренуємось. Вранці поснідали — у спортзал, після обіду також. Лікарі наказують, як хочемо бути стрункими, треба обмежити себе в їжі й постоянно тренуватися, навіть коли повернемось додому. Ввечері після цих тренувань засинаю на ходу.

Путівка до санаторію батькам безкоштовна. Лікування оплачують з обласного бюджету. Вартість однієї — 4843 грн.

 

Повніють через неправильне харчування й стреси

Потрапити до санаторію може дитина, яка стоїть на обліку в обласному ендокринологічному диспансері з діагнозом ожиріння. Путівки можна отримати через сімейних лікарів.

— Якщо вага дитини перевищує норму на 10 кілограмів, вже треба лікувати, — пояснює головний лікар санаторію 75-річний Олександр Слічний. — Діти повніють не тільки через неправильне харчування, а й через постійні стреси. Батьки сваряться, донька то все бачить і чує. Батько йде з дому. Мала переживає, від стресу починає їсти і зажовувати той біль. До нас поступила дитина, в якої повні батьки, дитині це передалося спадково.

У санаторій везуть дітей віком від 6 до 18 років. Процедури призначають на 21 день.

— Тут ці діти живуть і вчаться, — пояснює Слічний. — Батьків просимо помогти з фруктами. Замовляємо банани, апельсини, мандарини. Хто скільки може, допомогти як благодійність.

 

Зараз ви читаєте новину «Дітей з ожирінням лікують безкоштовно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі