пʼятниця, 11 січня 2008 17:28

Диплом лежить у бюро знахідок 19 років

Автор: фото: Аріна КАНТОНІСТОВА
  Любов Прокопчук у приймальні Вінницького бюро знахідок. Позаду неї сейф, де зберігаються втрачені речі. У ньому понад тисячу загублених документів
Любов Прокопчук у приймальні Вінницького бюро знахідок. Позаду неї сейф, де зберігаються втрачені речі. У ньому понад тисячу загублених документів

Єдине на Вінниччині бюро знахідок розмістили у приміщенні адресно-довідкового сектору управління обласної міліції на вулиці Збишка, 9. Найчастіше сюди приносять втрачені документи. Зрідка — сумки та мобілки.

— Найдовше в нас лежить диплом слюсаря-трубозварювальника  Гайсинського училища напівучбової виробничої роботи Віктора Коца. Тут і його трудова, і навіть свідоцтво про народження, — розповідає начальник адресно-довідкового сектору 49-річний Сергій Головко. — Хазяїн не приходить по них уже 19 років.

Знахідки найчастіше лишають на підвіконнях коридорів установ.

— Дуже рідко їх передають нам особисто, — додає Головко. — Коли питаємо, як звати, відмахуються. Ми не реєструємо їхніх імен. Спасибі хоч принесли, а не викинули.

Розмовляємо у кабінеті Головка. Він підходить до сейфа. Дістає коричневий гаманець.

— От, улітку підкинули на вікно це портмоне з водійськими правами та кредитками, — веде далі чоловік. — Могли знайти власника, але він не місцевий, із Хмельниччини. Посилали туди кілька разів запити. Безрезультатно.

Торік принесли мобілку "Сіменс".

— Із неї ми подзвонили на номер, збережений у телефоні, — говорить Головко. — Попали на матір власника. Коли попросили прийти за речами, вона дуже здивувалася.

До кабінету заходить секретар Людмила Романюк. Жінка принесла начальникові книгу реєстрації загублених речей. Торік із 152 знахідок власники забрали 72.

— Років 15 тому принесли кошельок із 200 рублями, — згадує Людмила Романюк. — Я це добре запам"ятала, бо таких випадків майже не буває. На ті часи це були великі гроші. Власника ми знайшли за документами з гаманця.

Якось таксист привіз килим.

— Більш ніж десять років тому він перевозив родину на іншу квартиру, — каже Сергій Головко. — Ковра вони прив"язали до багажника на криші. Таксист його помітив лише ввечері. Господарів знайшли за об"явами по радіо та в газетах. Коли вони прийшли, ми розпитали про узор килима. І лише тоді віддали.

Аби забрати речі, власникам слід пред"явити документи, що посвідчують особу.

— Скільки б часу речі не лежали, ми віддаємо їх абсолютно безкоштовно, — запевняє Головко. — Неприємно, коли висловлюють претензії щодо пропажі цінностей із сумочок.

Власникам втрачених паспортів та водійських прав висилають листи з проханням прийти по речі.

— Складно із дипломами та свідоцтвами про народження, — пояснює Головко. — У них немає адрес. От вони і лежать роками.

Про загублені речі можна запитати телефоном (0432) 35 45 56. Лінія працює цілодобово.

Зараз ви читаєте новину «Диплом лежить у бюро знахідок 19 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі