понеділок, 24 березня 2008 17:07

Дев"ятирічний сумоїст Важа боровся з дівчинкою

Автор: фото: Юрій МУРАХОВСЬКИЙ
  Чемпіонат України із сумо проходить у вінницькому спорткомплексі ”Колос”. Зібралось близько двохсот спортсменів. Бої тривали від 10 секунд до хвилини
Чемпіонат України із сумо проходить у вінницькому спорткомплексі ”Колос”. Зібралось близько двохсот спортсменів. Бої тривали від 10 секунд до хвилини

У Вінниці в спорткомплексі "Колос" 22–23 березня уперше пройшов Всеукраїнський молодіжний чемпіонат із сумо. Сюди приїхали понад сотню спортсменів із дев"яти регіонів. Вінничан було близько 80.

— Це мій вид спорту! Ніяких ударів, торкатися, крім як за пояс та плечі, не можна, — каже 25-річний Юрій Молдаховський. Хлопець із цікавості прийшов подивитися на змагання. — Треба буде спробувати позайматися. Відчуваю, що зможу стати чемпіоном.

У Вінниці японська боротьба сумо почала розвиватися п"ять років тому. Його пропагував 46-річний Важа Даіаурі. Він раніше займався дзюдо. Нині — президент обласної федерації сумо. Він є тренером вінничанки Світлани Тросюк, переможниці чемпіонату світу з сумо, володарки Кубка світу та двократної чемпіонки Європи.

— Коли почав їздити на змагання, мене вважали диваком, — розповідає Даіаурі. — А тепер сумо — це модно та престижно. Мій дев"ятирічний син Важа також займається. Він наймолодший учасник чемпіонату, важить 30 кілограмів. Сьогодні зайняв перше місце. Хлопчика-суперника в такій ваговій категорії не було, тому прийшлося боротися з дівчинкою.

Кожен бій тривав від 10 с. до 1 хв. Спортсменам треба було випхати суперника з кола, на якому вони боролися. Найбільше глядачам сподобалися жіночі спаринги.

У категорії "+70 кг" перше місце посіла вінничанка 18-річна Вікторія Рогова. Вона майстер спорту з сумо. Навчається на третьому курсі в гуманітарно-педагогічному технікумі на факультеті фізичного виховання.

— Спортом займатися почала вісім років тому, — пояснює Віка. — Спочатку самбо та дзюдо. Моя мама в молодості також займалася боротьбою.

Кілька років тому Віка зустрічалася з хлопцем-сумоїстом. Каже, що зараз вільна.

— У хлопців, із якими знайомлюся, реакція на те, що займаюся сумо, нормальна, — усміхається дівчина. — В обморок ніхто не падає.

За легендою, першим сумоїстом був давній японський бог Такамікадзуті. Він переміг бога варварів, щоб японці змогли оселитися на острові Хонсю. За літописами, перші змагання відбулися у присутності Імператора 230 року до н.е. Основні правила сумо й система суддівства з"явилися в епоху Хейан (794–1185 рр.). Борцям забороняється хапати суперника за волосся, бити ногами і кулаками в голову.

Зараз ви читаєте новину «Дев"ятирічний сумоїст Важа боровся з дівчинкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі