пʼятниця, 13 червня 2008 19:01

Дев"ятирічна Юлія попросила у вчителів захисту від матері

9-річна вінничанка Юлія минулого тижня прийшла до школи й попросила вчителів, щоб вони забрали її від матері та віддали в інтернат. Прізвище й номер школи не називаємо на прохання правоохоронців.

Дівчину щодня била 25-річна мати. Вчителі звернулися до міської служби захисту прав дітей. Юлію відправили у Вінницький християнський інтернат для неповнолітніх "Нове життя".

— Мені тут харашо, — розповідає дівчина, — ніхто не б"є і не кричить. Мама часто приходила п"яною, приходили до неї ше дядьки. Вони пили, а потім мама мене била, руками била і ногами, — дівчинка витирає сльози. — Я прийшла до школи і попросила вчителів, шоб вони забрали мене від неї.

Лікар, який оглядав дівчинку, сказав, що в неї були потрійні глибинні синяки. Тобто вони не встигали загоюватися, а мати била по них знову.

В інтернаті перебувають 38 дітей. Заклад розрахований на 50 вихованців. За дітьми дивляться 16 працівників. На вихідні ходять купатися на річку Південний Буг. За місяць поїдуть до Одеси, на море. Заклад існує за пожертвування.

Малюків до шести років виховують в інтернаті. Діти шкільного віку ходять до  загальноосвітніх шкіл. В інтернат повертаються як додому.

Час від часу до дітей приходять батьки та родичі. Побачення відбуваються на території закладу. Додому брати дітей не дозволяють.

— Зараз не відпускаємо дітей до батьків, не можна вірити нікому, — розповідає заступник голови правління Вінницького християнського інтернату 69-річна Інна Іщук. — Було так, шо крали дітей, і даже був один випадок, що насілував батько. Заставляли пити алкоголь, били, не кормили, діти по три дні голодні були. Тому не відпускаємо їх. Якщо знаємо, що то нормальні родичі, то ми можемо відпустити на 2–3 дні чи на праздник.


Нині в міській службі у справах дітей на обліку 140 неблагополучних родин.

— Наше завдання — не покарати батьків, а захистити дітей. Ми відстоюємо в судах цих дітей, аби їхніх батьків позбавити піклування, — розповідає начальник відділу захисту прав дітей Вінницький міської ради Людмила Мартинюк.

За адміністративним кодексом штраф за насильство над дітьми становить 51 грн. Або на батьків накладають арешт до 15 діб. Коли дитину побили вдруге — штраф збільшують до 120 грн. Такі сім"ї перебувають під наглядом працівників соціальних служб та міліції.

— Ми навідуємось до них 2–3 рази на місяць, — розповідає начальник кримінальної міліції у справах дітей міського управління Микола Богуцький. — Буває, що застаєм п"янку в розгарі, але відповідають, що у них є повод.

У працівників міліції мало інформації про дітей, які страждають від насилля. Бо вони бояться повідомити, а сусіди про це говорити не хочуть.

— Нам зібрати якусь інформацію важко, — продовжує Богуцький. — Сусіди кажуть, що це їх не стосується. Щоб притягнути до відповідальності, треба щоб хтось ще чув, як батьки б"ють дитину. Люди розказувати про це не хочуть. Вони не розуміють, що їхнє свідчення може врятувати дитину.

Зараз ви читаєте новину «Дев"ятирічна Юлія попросила у вчителів захисту від матері». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі