середа, 28 травня 2008 18:27

Деркачі взяли на виховання вісьмох дітей

Автор: фото: Михайло ПЕРКОВ
  Леонід та Людмила Деркачі у своєму будинку з десятьма дітьми
Леонід та Людмила Деркачі у своєму будинку з десятьма дітьми

Минулого місяця 52-річному Семенові та Людмилі Деркачам, 51 рік, із міста Старокостянтинів на Хмельниччині відмовили взяти на виховання дев"яту дитину. За останні два роки подружжя стало прийомними батьками восьми дітям. Мають власних — 12-річного Андрія та Олену, 15 років. Органи опіки сказали, що можна мати лише 10 дітей віком до 18 років.

— Я з багатодітної сім"ї, — розповідає Людмила Деркач. — Нас було 11. Років 20 тому я відпочивала в Євпаторії. Неподалік від бази стояв дитбудинок. Мені було так шкода тих дітей. Вирішила, що обов"язково візьму дитину з інтернату.

6 років тому її чоловікові Семенові Деркачу прооперували ногу.

— Коли виходив із наркозу — відчув як душа покидає тіло, — згадує чоловік. — Побачив себе з боку. А потім яскраве світло. Садок. Жовті георгіни. Мені було так добре. Раптом якась сила почала мене заштовхувати в тіло. Я пручався. І почув голос: "Ти потрібен на землі".

За кілька місяців після операції сім"я Деркачів вирішила взяти трьох дітей з інтернату. І саме в цей час по радіо почули: "Шукаємо людей, котрі взяли б на виховання п"ятеро дітей і відкрити дитячий будинок сімейного типу".

— 9 грудня 2003 року зі Скаржинецького притулку ми взяли Оленку та Діму Миколайчуків. 29 грудня з Вовковинецького будинку-інтернату Свєту й Оксану Чорнопищук та Романа Пивовара, — каже жінка. — Лєночка Миколайчук, їй тоді було 3 годіка, тиждень не відпускала руку брата. Боялася. А потім каже: "У вас так добре, не б"ються. А у нас так б"ються, що аж по стінах кров бризкає".

Семен Андрійович показує будинок. Купили його 12 років тому. На першому поверсі кухня, кімнати, два туалети та ванна. На другому — крім туалету, чотирьох кімнат і незакінченого спортзалу — горище. Його хочуть переобладнати на кілька кімнат.

— Працюємо гуртом, — говорить Семен. — Діма мурує як дядько, дівчата клеять шпалери, хлопці кладуть ламінат. У нас за городом пересікаються три річки: Ікопоть, Случ і Шахівка. Ми зробили ставочок — розводимо рибу.

Деркачі для сестричок 16-річної Світлани та Оксани Чорнопищук, 14 років,   купили в селі Григорівка Старокостянтинівського району дві хати. Дівчата на осінь вступають до Шепетіського медучилища. Романові Пивовару після зносу старої хати в Кам"янці-Подільському, мають дати житло. Він піде вчитися на кухаря.

— Я молився, щоб мене забрали з дєтдому, — каже 9-річний Віталій Пашкін. — І був такий радий, коли забрали.

Коли Віталій почув, що сім"я їде на літній відпочинок до Криму — відмовився.

— Хтось сказав, що там вештається його матір, — розповідає Людмила. — То боїться, що вона забере. Коли ми його привезли, я назвала Віталіка сином. А він: "Оце да, мене ще ніхто сином не називав".

Дитячий будинок сімейного типу продовжуватиме донька Деркачів — Олена.

— Держава виділяє на кожну дитину по 1000 гривень на місяць. Не так як колись — 11 гривень і 6 гривень на харчі, — каже Людмила Деркач.

Зараз ви читаєте новину «Деркачі взяли на виховання вісьмох дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі