четвер, 22 травня 2008 20:54

Дерева кроплять після цвітіння

Автор: фото: Оксана ГАЙСИН
  Сергій Мазур останні два роки працює головним агрономом  у господарстві ”Дружба” села Гордіївка
Сергій Мазур останні два роки працює головним агрономом у господарстві ”Дружба” села Гордіївка

— У травні треба захистити дерева й кущі від хвороб і шкідників, бо вони з"їдять увесь врожай, — розповідає садівник Сергій Мазур, 45 років, із селища Тростянець. — Тому їх потрібно кропити. Зараз слід вносити фунгіцид — препарат, який захищає рослину від парші (невеличкі жуки, що живуть на листі і харчуються соком рослини. — "ГПУ"), мучнистої роси (листя скручується і засихає. — "ГПУ") та інших хвороб.

Це може бути "Стробі", "Спор", "Топаз", "Байлетон", "Вектра". Розводяться препарати з розрахунку 200 грамів на гектар землі, відповідно 2 грами на сотку. Також потрібно вносити інсектицид — він захищає від листокрутки та попелиці. Це "Карате", "Альсет" (той же "Фостак"), "Альтек" (Бі-58), "Конфідор", "Фюрі".

Чи є конкретні терміни внесення препаратів?

— Зазвичай із 1 по 7 червня йде вихід плодожерки (черв"яків, які живуть у плодах. — "ГПУ"), цього року її розвиток на тиждень раніший. Найкраще вносити препарати після цвітіння, тоді плоди вбирають менше ядів.

На скільки вистачає хімічного захисту?

— На два тижні. Якщо додати в розчин фунгіциду й інсектициду прилипач "Трент" (засіб, який допомагає яду протриматися довгий час на листі й не змивається одразу після дощу. Має в"язку липку основу. — "ГПУ") — то дерева будуть захищені 18–21 день. Розводиться "Трент" із розрахунку 0,01 літра препарату на 10 літрів води. Отже, повторно кропити дерева треба через два, а з прилипачем — через три тижні. Але коли, наприклад, пройшов дощ, і листя мокре понад 18 годин — кропити потрібно знову, інакше обов"язково розвивається парша.

Повторно кропити тими ж препаратами?

— Не бажано. Краще міняти, щоб не було звикання.

Яка імовірність при покупці препарату натрапити на підробку,, і як від цього захиститися?

— Підробок дуже багато. Тому потрібно купувати у спеціалізованих магазинах, а на ринку питати сертифікат якості. Інсектициди підбирайте не контактні, а системні, які проходять через листок по всьому дереву.

Зараз ви читаєте новину «Дерева кроплять після цвітіння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі