середа, 08 жовтня 2008 19:21

Депутати виступили проти відновлення кар"єру

Депутати Хмільницької райради на Вінниччині не дозволили підприємству "Укрмінерали" відновити видобуток граніту на Широкогребельському кар"єрі на території Голодьківської сільради. За це проголосували 22 депутати із 33  переконані, що роботи в кар"єрі погіршать якість радонових вод. Ними лікують курортників.

Рік державне геопідприємство "Північгеологія" проводило розвідку Широкогребельського кар"єру. Витратило понад мільйон гривень. У висновку зазначено, що гідрогеологічні умови родовища сприятливі для його відкритої експлуатації.

Однак депутати вважають, що геологічна служба користувалася матеріалами 1970-х років. Нині ситуація змінилася. За 300–400 м від кар"єру живуть люди. Їм заважатимуть вибухи на кар"єрі.

— Не можна казати, що район проти міста, — розповідає депутат райради Володимир Гуменюк.— Ми, старше покоління, знаємо, як розвивався Хмільник. Раніше всі кредити йшли на здравниці Хмільника. Через це в районі два-три села нормальні. Там є будинки культури, лікарні, середні школи. А решта — голі, як липки. Наприклад, санаторій "Поділля" збудувало село Митник. Чому ж тепер санаторії, будучи приватними, не сплачують податків на розвиток сіл, які будували курортний Хмільник?

Припускають, що поблизу села проляже дорога для Чемпіонату Євро-2012. Тому хтось просто прикривається наміром відновити роботу кар"єру. Насправді ж хоче збудувати готель і кафе.

Кар"єр діяв у 1970–1980 роках. Негативного впливу гірничих робіт на  стан радонових вод тоді не зафіксовано.

Зараз ви читаєте новину «Депутати виступили проти відновлення кар"єру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі