четвер, 26 червня 2008 19:41

Дахи з очерету слугують 70 років

Автор: фото: Тетяна САРАХАН
  Майстер Микола Копига збирається класти сніп очерету на дах. Він використовує річковий очерет, бо він кращий і міцніший, ніж морський
Майстер Микола Копига збирається класти сніп очерету на дах. Він використовує річковий очерет, бо він кращий і міцніший, ніж морський

Вінничанин 67-річний Борис Пащенко дах свого будинку покриває очеретом. Дизайн крівлі площею 300 кв. м розробляв сам.

— Таку ідею підказали друзі, які цим займаються, — розповідає Борис Пащенко. — Це буде звичайна сільська хата на сучасний лад. Я колись жив у такому будинку під солом"яною стріхою. Дах мого буде з віконцями та аркою. Забор теж перекрию очеретом.

Вінницькі майстри за квадратний метр покриття беруть 350 грн. Дерев"яний каркас оплачується окремо. Його робить інша будівельна бригада. На каркас стелять захисну гідробар"єрну плівку чи дерево, щоб не намочив дощ.

Рейки каркасу розміщують на відстані 10 см. Очерет укладають вручну товщиною 30–32 см. До каркасу його притискають спеціальною ниткою чи нержавіючим тонким дротом. За рік очерет темніє. Так він набуває свого природного кольору.

— Лакувати очерет не варто, так виглядає естетичніше, — пояснює майстер Валерій Яремчук, 26 років. — Техніку покриття очеретом розробляли віками. Нині це екзотика.

Раніше покрівельна бригада Яремчука майструвала альтанки, бані, шашличні, кафе. Цьогоріч замовляють очеретні дахи на житлові будинки. Дизайнери кажуть, це сучасна модна тенденція. Троє майстрів дах середнього розміру покриють за два тижні при гарній погоді. На квадрат витрачають 10 невеликих снопів.

Річковий очерет кращий, ніж морський. Він тонший, ніжніший та міцний. Його ріжуть у листопаді, при перших заморозках. Сушать до травня.

Український очерет експортують до Голландії, батьківщини очеретяних крівель. В одному невеликому містечку 70% будинків із такою покрівлею.

— Дахи з очерету не поб"є град. Не впливають на них сильні морози, — запевняє Яремчук. — Такий дах не горить. Його обробляють антипереном. Це протигорюча речовина. Її використовують для виробів із дерева.

Зимою під очеретяним дахом тепло, улітку — прохолодно. Насіннєва частина очерету утеплює будинок. Під таким дахом не чути, як іде дощ.

На дах з очерету майстри дають гарантію не менше 15 років. Але така крівля може прослужити і 50–70 років.

Зараз ви читаєте новину «Дахи з очерету слугують 70 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі