понеділок, 29 квітня 2013 05:15

Чому перспективна компанія несподівано стала банкрутом

На початку квітня орендарі торгових та офісних площ вінницького ТРЦ "SKY PARK" раптово дізналися про те, що компанія "Овертайм" — власник торговельно-розважального центру — перебуває в процедурі банкрутства.

Ця новина стала дещо несподіваною для орендарів, які вчасно сплачують за оренду приміщень у ТРЦ. Більш того, багато хто з підприємців сплатив орендну плату на кілька місяців наперед. Тому інформація про початок банкрутства компанії-власниці стала громом серед ясного неба. Адже в разі банкрутства ТОВ "Овертайм" власником "SKY PARK" може стати інша компанія. І подальша доля договорів оренди стає невизначеною. Підприємці, які сплатили авансові платежі, можуть втратити гроші і, можливо, що будуть змушені повторно платити за оренду — уже новим власникам ТРЦ "SKY PARK". Представники банку-кредитора компанії "Овертайм" кажуть, що вони були зобов'язані повідомити орендаторів про фінансові негаразди власника центру, який продовжує накопичувати борги, що вже перевищили півмільярда гривень. Очевидно, що банкрутство компанії, яка володіє ТРЦ "SKY PARK", негативно позначиться на орендарях, їхніх найманих працівниках та місцевому бюджеті, що не дорахується сотні тисяч гривень. У свою чергу, банк-кредитор (ПАТ "Банк Кіпру") зацікавлений, щоб орендарі здійснювали свою підприємницьку діяльність, отримували прибуток, а ТРЦ був стабільним джерелом доходів його власника, яке дозволить сплачувати зарплату працівникам та податки до бюджету й обслуговувати кредит.

Амбітні плани

Власники "Овертайму" ще 2008 року, в розпал кризи, взяли багатомільйонний кредит у "Банку Кіпру", щоб повернути кредит іншому банку, а також реалізувати амбітні плани добудови нових приміщень ТРЦ. Однією з умов надання позики була передача торгових та офісних площ у заставу банку. Спочатку "Овертайм" виконувала всі фінансові зобов'язання. Гроші банку врятували компанію, зберегли робочі місця, створили нові умови для ведення бізнесу. Але після двох років, на початку 2010-го, у власників ТРЦ — знову труднощі. Розуміючи ситуацію, банк пішов назустріч підприємцям і пом'якшив умови повернення кредиту, щоб компанія могла швидше оговтатись від кризи та почала нормально працювати. Однак, незабаром представники ТОВ "Овертайм" вирішили взагалі не повертати позичених коштів, аргументуючи тим, що компанія начебто є збитковою. Як може бути збитковою компанія, яка щомісяця збирає близько 2 млн грн від оренди і не платить жодних платежів — загадка.

Від благополуччя до банкрутства

Незалежні аудитори впевнені, що компанію доводять до банкрутства зумисне. Починаючи з 2010 року, керівники "Овертайму" позичали кошти у "знайомих" підприємців. За кожні 100 грн позики компанія тепер має повернути понад 50 тис. грн. Юристи також поділяють думку, що ТОВ "Овертайм" використовує не зовсім законні схеми, щоб не платити банківського кредиту. Адже при розгляді справи в одному з київських судів компанія "Овертайм" пообіцяла розрахуватися з боргами, продавши приміщення ТРЦ. На ці приміщення наклали арешт за п'ять днів до банкрутства "Овертайму".

— Згідно із Законом про іпотеку боржник не має права розпоряджатись іпотечним майном без згоди банку-кредитора. Очевидно, що "Овертайм" прагне будь-якими засобами перешкодити банку використати свої права щодо торговельно-розважального центру "SKY PARK", що перебуває в іпотеці, — каже Артем Стоянов, старший партнер Юридичної групи LCF.

Імовірно, що компанія "Овертайм" оскаржуватиме права банку на вказане майно, щоб уникнути можливості повернення кредиту, говорять юристи.

Досить підозрілим є також те, що сьогодні орендаторів змушують платити кошти не на банківський рахунок компанії, а готівкою. Також власники "SKY PARK" відмовляються підписувати з підприємцями договори оренди.

Підстава для перевірки

Сьогодні працівники ТОВ "Овертайм" заявляють, що процедуру банкрутства насамперед слід розглядати як можливість фінансового оздоровлення компанії. Підприємство зуміє реструктурувати свої борги та продовжити нормальну роботу. Тому буцімто не слід надмірно акцентувати увагу на тимчасових проблемах. Та є одне але. Власники ТОВ "Овертайм" не зацікавлені в справжньому фінансовому одужанні їхнього дітища, бо простіше не повертати борги.

Діяльністю компанії-власниці ТРЦ "SKY PARK" мають зацікавиться компетентні державні органи. У разі умисного банкрутства ТОВ "Овертайм" сотні людей можуть залишитися без роботи, а місцевий бюджет недоотримає мільйони гривень податків та зборів.

Зараз ви читаєте новину «Чому перспективна компанія несподівано стала банкрутом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі