понеділок, 30 січня 2012 00:30

"Чоловік щоранку випиває три штуки сирими"

Автор: фото: Тетяна ЩЕРБАТЮК
  Станіслав Голюк із райцентру Літин годує кролів у сараї, який збудував біля п’ятиповерхівки, де живе
Станіслав Голюк із райцентру Літин годує кролів у сараї, який збудував біля п’ятиповерхівки, де живе

— У меня квартира с евроремонтом, машина "мерседес" и куры в подвале, — каже вінничанка 35-річна Наталія Андрєєва. Живе на вул. Зодчих в елітному мікрорайоні Поділля.

Наталія паркує авто біля свого під'їзду. Одягнена в довгу коричневу дублянку. Довгі нігті нафарбовані яскраво-червоним лаком. На ногах замшеві чоботи на високих шпильках. Тримає айфон. Працює косметологом у приватному салоні. Її чоловік 39-річний Вадим — власник автомайстерні. Виховують 7-річного сина.

— Кури — це причуда мужа. Кинув пити і курити, перейшов на правильне харчування. Купив десяток курей. Сам привозить для них пшеницю. На мене сусіди спідлоба дивляться, що я тих курей годую.

Одягає жовті гумові рукавиці, заходить у підвал. Ніс закриває двома пальцями. В кутку стоять три металеві клітки із білими курми. Вони худі, трохи вимащені послідом. У клітках замість сіна підстелені кілька ганчірок. Стоїть пластмасова поїлка з водою. Зверху ввімкнені довгі лампи денного освітлення.

— Як світло горить постоянно, то кури краще несуться. Кожна курка дає по яйцю в день. У нас їх десяток, — витягає з гнізда шість яєць.

— Ніколи господарства не тримали, я городська. Чоловіку розказали про користь домашніх яєць. Тепер щоранку випиває три штуки сирими. Вірить у те, що не старітиме, — додає Наталія.

— Можна було би і на базарі їх брать, але пити сирими їх страшно. Раз взяли в баби, вона казала, свіженькі. Вдома розбили, а воно воняє. Своїх курей годуємо тричі на день. Зранку чоловік, а вдень і ввечері я. Раз зарубали курку. Самі, правда, не змогли, просили сусіда, він сільський. Наварили бульйону, такий добрий, пахучий.

Андрєєви завели домашнє господарство влітку 2011-го. Відтоді нікуди не їздять.

— Постійно комусь треба бути вдома. Сусідів не попросиш, щоб подивилися, бо фиркати будуть.

63-річний Станіслав Голюк живе у 5-поверхівці на центральній вул. Леніна у райцентрі Літин. Тримає кролів та курей. Сарай облаштував за 200 м від будинку, біля гаражів.

— Маємо свою кукурудзу, вирощуємо з жінкою на городі під Літином. Ще за пай дають кілограм 300-400 зерна. То хватає для курей. Держим заради яєць. Синам, як приїжджають із Києва, даємо по 50-60 штук. Ми з дружиною на пенсії, нам в радість заботитися хазяйством. Бо в квартирі скушно сидіти, — каже Станіслав Голюк. Відмикає дверцята сараю.

Відкриває клітку, дає качан кукурудзи темно-сірому кролю.

— У мене їх влітку було 30, а на зиму залишив три самочки й одного кроля на розплід. Починаю забивати в серпні і так до Нового року. Є морозільна камера, то в ній тримаємо для дітей. Повністю обходимося курми і кролями, тільки на празніки купляємо свинини чи телятини на котлети.

За 10 м від сараю є квадратна загорожа з дощок. Туди Голюк із сусідами скидають курячий послід, гній. Весною вивозять на городи.

8 000 000

голів домашньої птиці вирощують жителі області — курей, гусей, індиків, качок, фазанів, перепілок та цесарок. Також тримають  274,4 тис. свиней і 33,5 тис. овець та кіз. Такі дані наводить обласне управління статистики.

 

Зараз ви читаєте новину «"Чоловік щоранку випиває три штуки сирими"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі