четвер, 05 червня 2008 19:19

Цесарки нищать шкідників за дві години

35-річний Григорій Ковальський із села Олександрівка Вінницького району на початку червня обробив картоплю від жуків.

— Цей рік кропив препаратом "Актофіт", — розповідає чоловік. — Це звичайні грибки, які діють на нервову систему колорадського жука. Вони не звикають до препарату.

Картоплю Ковальський обробляє двічі на сезон при температурі повітря вище +18°С. У відрі води розчиняє 50-мілілітрову упаковку "Актофіту". Туди додає шматок мила, аби шкідники прилипли до листя.

— Раньше травив "Банколом", — додає. — Минулий рік отравився. Дивлюся, а на коробці написано, що картошку не можна їсти три місяці після обробки.

У магазинах із отрутохімікатами продавці радять звертати увагу на складові речовини. Це має бути імідаклоприд.

— Зараз препаратів дуже багато, треба дивитися, щоб не попасти на підробку, — застерігає продавець магазину "Насіннєвий світ" Володимир Білаш, 34 роки. — На упаковці має бути текст українською. Якщо на іншій мові — це підробка.

Щоб отрута була ефективнішою, радить купити препарат "Прилипач". Він закріплює засіб на листках. Упаковка на 33 л коштує 8,5 грн.

Майже всі препарати продають розфасованими в пакетах. В ампулах — лише "Зеніт", "Танрек", "Блискавка". Біопрепарат "Актофіт" не містить хімії. Він дорожчий і менш дієвий.

— Найновіші отрути — "Бомбардир" та "Антиколорад", — зауважує Білаш. — Їх хімічні сполуки розкладаються через 20 днів, для людей безпечні.

Кропити картоплю Білаш радить тільки через спеціальні обприскувачі, в масці.

— Коли йде бабулька і ляпає віником отраву по всьому городі, а потім іще з грязними руками піде до хати і з"їсть шматок хліба — це небезпечно, — попереджає чоловік. — За допомогою обприскувача отрута краще розподілиться по всій площі рослини.

27-річна Валентина Рудь із Оленівки Вінницького району на город із картоплею випускає цесарок. Кури нищать короладських жуків за 2 год.

— Два роки тому побачила по телевізору сюжет про курей, які жеруть жуків, — каже жінка. — Рішила й собі завести.

Цісарки — єдині птахи, що їдять цих шкідників.

Зараз ви читаєте новину «Цесарки нищать шкідників за дві години». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі